Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Zabranjeni posjeti u pulskoj bolnici, pojavila se enteroviroza

Svi posjeti bolesnicima koji su hospitalizirani u OB Pula privremeno su obustavljeni zbog pojave enteroviroze koje su uzorkovane Norovirusom i još uvijek prisutne gripe, piše Regional Express.

Enteroviroze su bolesti uzrokovane enterovirusima. Različite su, ovisno o tipu enterovirusa koji je izazvao infekciju. Posljedice infekcije poliovirusom kod prijemčive osobe mogu biti: klinički neizražena infekcija, lakši oblik bolesti (tzv. abortivni poliomijelitis), upala moždanih ovojnica (serozni meningitis) bez paraliza, paralitični poliomijelitis koji je najteži oblik bolesti.

nfekcija enterovirusima može biti dugotrajna i katkad smrtonosna

Norovirus infekcije mogu uzrokovati iznenadne napadaje teškog povraćanja i proljeva. Virus je vrlo zarazan, a najčešće se širi putem hrane ili vode koja je zagađena fekalijama tijekom pripreme. Zaraza se također širi bliskim kontaktom sa zaraženom osobom. Norovirus je vrlo zarazan i lako se širi.

Proljev, bol u trbuhu i povraćanje, obično počinju 24 do 48 sati nakon izlaganja virusu, taj period zovemo – inkubacija norovirusa. Simptomi norovirusa traju najčešće tri dana, a većina ljudi se potpuno oporavi bez liječenja. Međutim, za neke ljude, pogotovo dojenčad, starije osobe i osobe s nekim ozbiljnijim zdravstvenim stanjem – povraćanje i proljev mogu biti ozbiljni znakovi dehidracije i zahtijevaju liječničku pomoć.

Norovirus infekcija najčešće se pojavljuje u zatvorenim i prenapučenim sredinama kao što su bolnice, starački domovi, škole i brodovi na dugim putovanjima.

Komentiraj