‘ZABRANJENI GRAD’ HDZ želi potpuno zatvoriti Markov trg, evo što o tome za nacional.hr kažu kritičari

Autor:

13.04.2024., Markov trg, Zagreb - Na Markovom trgu odrzan prosvjed protiv ograde. Photo: Luka Batelic/PIXSELL

Luka Batelic/PIXSELL

Opozicija se protivi daljnjem pooštrenju sigurnosnih mjera na zagrebačkom Markovu trgu, doznaje nacional.hr nakon što je potpredsjednik vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić u utorak navečer najavio mogućnost “dodatnih mjera zaštite i opreza”, potaknut tragedijom u kojoj se čovjek u utorak ujutro na tom mjestu polio benzinom i zapalio.

“Svakako da je Markov trg, s obzirom na okolnosti koje su se dogodile prije nekoliko godina, mjesto koje je, prema procjenama MUP-a, takvo da je potrebno provoditi posebne sigurnosne mjere, a nakon ovog slučaja svakako da će se ponovno sjesti i odlučiti kako dalje sa sigurnosnim aspektom”, izjavio je u Dnevniku N1 u utorak navečer Branko Bačić, koji je “uvjeren da je tragedija poziv za dodatne mjere zaštite i opreza na Markovom trgu”.

Saborski zastupnici opozicije, međutim, ne misle tako, a argumente za protivljenje nalaze u sigurnosnim, organizacijskim, političkim, ali i zdravstvenim razlozima.

NOVE ZABRANE Bačić uvjeren da Markov trg treba ‘dodatne mjere zaštite i opreza’

Nikola Grmoja iz Mosta tako je za nacional.hr izjavio kako “za pokušaj prevencije ovakvih tragedija rješenje nije u pojačanju zaštite i dodatnih mjera na Markovu trgu nego u konkretnoj strategiji pomoći i povećanju broja stručnih osoba u području psihološkog zdravlja“. “Ova nas je tragedija pogodila. Nitko ne može na ovako nešto ostati ravnodušan. Ne možemo ni zamisliti u kakvoj je životnoj stisci i tjeskobi bila osoba kad se odlučila na ovakav potez, ali pozivamo sve ljude da se uvijek obrate za pomoć kad im je teško. Znamo da se u takvim situacijama osjećaju beznadno, ali uvijek postoji način za riješiti problem, a prvi korak u tom je potražiti pomoć. Uvijek ima nade”, poručuje Grmoja i podsjeća kako su “za vrijeme Covid epidemije u značajnom broju izostali redoviti pregledi i preventivni programi”. “Pozivamo ministarstvo zdravstva da se usredotoči na to, posebno na povećanje broja stručnih osoba u području psihološkog zdravlja”, kazao je Grmoja za nacional.hr.

Jelena Lovrić za Zagreb News: Plenkoviću, vratite Markov trg građanima!

Saborski zastupnik SDP-a i bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u kratkoj je izjavi za nacional.hr poručio kako “neće pretvaranje Trga Svetog Marka u ‘zabranjeni grad’ spriječiti tragedije“. “Očito gospodin Bačić ima informacije radi kojih želi pooštravanje ionako rigoroznih mjera pred vladom. Ne želim nagađati o motivima, jer ih ne znam”, poručio je Ostojić.

Gong i 22 organizacije civilnog društva apeliraju na Vladu: Otvorite Markov trg građanima

Urša Raukar, saborska zastupnica Možemo!, podsjetila je kako pri osiguranju Markova trga treba voditi računa o građanima, a ne samo o političarima. “Svako daljnje ograničavanje prolaza Markovim trgom prije svega direktno utječe na život građana zagrebačkog Gornjeg grada, bitno otežava kretanje u prosjeku većinski starijim građanima. Upućivane su i peticije i molbe građana da se Markov trg bar dijelom oslobodi za prolaz, i svako će dodatno ograničenje dodatno otežati već ionako kompliciranu situaciju građana Gornjeg grada. To je i dodatno otežavanje održavanja prosvjeda građana pred vladom i Saborom. Na kraju, to je problematično i za turističke posjete kojih je na Gornjem gradu sve više. Dakle, pri osiguranju treba uzeti u obzir potrebe i prava kako domicilnog stanovništva, tako i ostalih građana, a ne isključivo političara”, poručila je Urša Raukar u izjavi za nacional.hr.

HDZ PREDAO LISTE Plenković: Markov trg ostat će zatvoren, a što ne pitate Milanovića da otvori Pantovčak?

Bačićevu inicijativu za nacional.hr komentirala je i Oriana Ivković Novokmet, izvršna direktorica Gonga koji se sustavno suprotstavlja zatvaranju Markova trga. “Markov trg zatvoren je skoro četiri godine, i tamošnje ograde su slaba, gotovo nikakva sigurnosna zaštita, manjkava mjera koja ima za posljedicu ima ograničenje ljudskih prava i sloboda. Podsjećamo da su vladajući kada su ih postavili najavili da se radi o privremenoj mjeri, no tako je ostalo do današnjeg dana, uz pretvaranje trga u parkiralište vladajućih, što zasigurno ne može biti dobar potez s aspekta sigurnosti institucija koje su tamo smještene”, kazala je Ivković Novokmet.

Ona dodaje kako je “ovako zatvoren Markov trg zapravo odraz Plenkovićeve samovolje. Premijer i Vlada ogradili su se od medija i aktivista, a odluka o zatvaranju nikad nije bila potvrđena u parlamentu, što zahtijeva sam Ustav kad se radi o ograničenju sloboda i prava koje jamči. Vrijeme je konačno da parlament ozbiljno raspravi i odlučuje o sigurnosnom aspektu vodeći pritom računa da se što manje ograničavaju ustavna prava i slobode uz osiguranje adekvatne zaštite”, kazala je.


UVJETI PRENOŠENJA ČLANAKA: Svi članci objavljeni u izdanjima Nacional News Corporationa njegovo su vlasništvo. Nacional News Corporation dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka iz svojih izdanja u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka isključivo kao kratku vijest od najviše deset redaka (300 znakova) uz obavezno navođenje izvora. Nacional News Corporation tužit će prekršitelje pred sudom u Zagrebu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.