Osmoro pripadnika Autohtone Hrvatske stranke prava (A-HSP) privedena su u nedjelju ujutro u policijsku postaju u Donjem Srbu jer su odbili, na zahtjev policije, napustiti javnu površinu uz tamošnji antifašistički spomenik.

Glasnogovornik Policijske uprave zadarske Elis Žodan izjavio je medijima nakon privođenja da je u policijskoj postaji u Donjem Srbu počelo kriminalističko istraživanje nad osmoro pripadnika A-HSP i to zbog nepoštivanja Zakona o javnom okupljanju i Zakona o remećenju javnog reda i mira. Svima su zajamčena prava, te mogu angažirati odvjetnike, a u postupku je nadležan prekršajni sud u Gračacu, dodao je.

Na pitanje novinara zašto je sudionicima zabranjeno javno okupljanje kad su skup prijavili još 8. srpnja i trebao je trajati do 1. kolovoza, Žodan je odgovorio da im je jučer bilo dostavljeno rješenje o zabrani okupljanja “zato što nisu pribavili dozvolu za korištenje javne površine od strane vlasnika”, a na dodatno pitanje tko je vlasnik javne površine, odgovorio je da to njemu u ovom trenutku nije poznato.

Na stepenicama uz šatore policija je zatekla 10 osoba. Dvije su osobe postupile po zapovjedi policije i otišle, no, osmoro ih je ostalo od kojih je šestoro pružalo pasivan otpor, pa je policija, kako je rekao Žodan, “primijenila minimum sredstava prisile te odnijela sudionike koji su sjedili i odbili otići”.

Upitan što će biti sa spornim šatorima koji su ostali uz spomenik, Žodan je rekao da će biti uklonjeni.

Jedna od dvije osobe koje su postupile po zapovjedi policije i dobrovoljno otišle je Vladimir Kinđerski, zamjenik predsjednika A HSP-a, koji je iznio dokumentaciju te foto i video bilješke o njihovom javnom okupljaju. Novinarima je najavio da će A-HSP prijaviti novo okupljanje i vratiti se. Rekao je i da nije točno da se nitko nije htio odazvati njihovom jučerašnjem pozivu na podršku, već je, kako tvrdi, policija na nekoliko punktova branila prilaz Donjem Srbu svima izuzev mještanima, novinarima i policiji.

Komentiraj