Žablji dan u ZOO Zagreb: Igrom i zabavom do znanja o vodozemcima

Press/zoo.hr

U subotu 17. travnja u Zoološkom će se vrtu grada Zagreba održati Žablji dan. Tim se danom javnost osvješćuje o važnosti zaštite vodozemaca. O njihovoj raznolikosti i vrijednosti edukatori će posjetitelje Zoološkog vrta poučavati u subotu od 11 do 17 sati.

Za posjetitelje je postavljen i edukativni kutak, koji će otkriti čimbenike i razne negativne utjecaje na vodozemce, poput zagađenja i eksploatacije njihovih staništa. Zahvaljujući edukativno-zabavnim igrama posjetitelji će bolje upoznati žabe, nedaće s kojima se ti vodozemci susreću te njihov životni ciklus.

Poseban listić djecu će potaknuti na samostalnu potragu za vodozemcima u Vrtu među kojima je i čovječja ribica. Zoološki vrt grada Zagreba jedini je zoološki vrt na svijetu u kojem se može vidjeti taj čudesni endem podzemlja dinarskog krša. Posjetitelji će na Žablji dan moći dodirnuti krastaču. Dio je to edukacije o načinu njezina disanja.

U Hrvatskoj živi dvadeset vodozemaca – od žaba preko daždevnjaka do čovječje ribice. To našu zemlju svrstava u sam vrh europskih zemalja po biološkoj raznolikosti vodozemaca. Vodozemci imaju važnu ulogu u ekosustavima i neizostavna su karika hranidbenog lanca. Iako je skupina vodozemaca tijekom evolucije bila raznolikija, danas žive tri reda vodozemaca – bezrepci, repaši i beznošci.

Zoološki vrt grada Zagreba svakodnevno je otvoren od 9 do 19, a ulazak je moguć do 18 sati kada se zatvaraju blagajne.

Komentiraj