Dvojica novinara iz Turske mogli bi dobiti kaznu doživotnog zatvora jer su napisali priču o navodnom naoružavanju islamskih militanata u Siriji od strane turske vlade, prenose agencije. Glavni urednik novina Cumhuriyet Can Dundar i novinar Erdem Gul optuženi su za špijunažu, pokušaj svrgavanja vlade i potporu terorističkoj organizaciji. Tužitelji ih terete da su surađivali s američkim državljanima kako bi diskreditirali tursku vladu.

Zbog traženja kazne doživotnog zatvora pojačala se zabrinutost oko slobode medija. Johannes Hahn, europski povjerenik za proširenje, kazao je kako je šokiran težinom kazne koju tužitelji traže. Human Rights Watch dodali su kako su dvojica novinara samo radila svoj posao, ništa drugo.

Cumhuriyet je prošlog svibnja objavio videosnimku policijskog pronalaska oružja u kamionima, za koje se smatralo da su povezani s turskom vladom. Turske su vlasti tvrdile kako su kamioni, zaustavljeni u blizini granice sa Sirijom, prevozili pomoć manjini Turkmen u Siriji. Ipak, turski predsjednik je podigao tužbu protiv dvojice novinara, navodeći kako je snimka državna tajna, a na državnoj se televiziji zakleo da će novinari ‘skupo platiti’.

Uhićeni su u studenom, a kazali su kako su 40 dana proveli u samicama.

Komentiraj