Američki predsjednik Barack Obama upozorio je u srijedu na porast vjerske nesnošljivosti u prikrivenoj kritici republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa tijekom svečane dodjele priznanja pojedincima koji su pomogli Židovima za vrijeme holokausta.

Obama je to izjavio u izraelskoj ambasadi gdje je prisustvovao svečanosti odavanja počasti dvjema osobama iz SAD-a i dvjema iz Poljske koje su zaštitile Židove od nacista za vrijeme Drugoga svjetskog rata. Svečanost u ambasadi odvijala se u prigodi obilježavanja međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Obamina izjava također je znak snižavanja napetosti između Obame i administracije izraelskoga premijera Benjamina Netanyahua. Domaćin svečanog obilježavanja bio je izraelski veleposlanik Ron Dermer koji je pomogao osmisliti prošlogodišnji Netanyahuov govor  pred Kongresom o očekivanom nuklearnom dogovoru s Iranom.

Američkog predsjednika očigledno iritira Trumpova retorika. Američki milijarder u utrci za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore 8. studenoga pozvao je Sjedinjene Države da privremeno zabrane ulaz u zemlju svim muslimanima.

“Napad na bilo koju vjeru napad je na sve naše vjere”, rekao je Obama.

“Mi Amerikanci pogotovu bismo trebali razumjeti da je to napad na naše raznolikosti, na samu ideju da ljudi različita podrijetla mogu živjeti zajedno i napredovati zajedno”, istaknuo je američki predsjednik.

“Ovdje, večeras, moramo se suprotstaviti realnom porastu antisemitizma širom svijeta, koji ne možemo zanijekati”, dodao je.

“Prečesto se, a posebno u vremenima promjena i nesigurnosti, olako predajemo porivu da pronađemo nekog drugog i drukčijeg da ga okrivimo za vlastite teškoće”, rekao je Obama.

Prije govora američkoga predsjednika odana je počast ‘pravednicima među narodima’,  a priznanja su predana obiteljima pojedinaca koji su riskirajući vlastite živote pomagali Židovima u doba holokausta.

Komentiraj