Rijeka.hr

Za vodno – komunalnu infrastrukturu riječke aglomeracije 1,76 milijardi kuna, od toga 71 posto europska sredstva

U Rijeci su danas potpisani ugovori o financiranju projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“ vrijednog više od 1,76 milijardi kuna, koji se sa 71  posto sufinancira europskim sredsvima, objavljeno je na službenim stranicama Grada Rijeke.  Riječ je o projektu koji je, istaknuo je  prilikom potpisivanja ugovora ministar  Tomislav Ćorić, poslije Pelješkog mosta najveći infrastrukturni projekt u Hrvatskoj.  Uz ministra Čorića ugovore su potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel i direktor KD Vodovod i kanalizacija Andrej Marochini.

Najvećim  projektom vodno-komunalne infrastrukture na području riječke aglomeracije obuhvaćeni su, uz Rijeku, i  Kastav, Viškovo, Čavle i Jelenje. Prigodom potpisivanja ugovora gradonačelnik  Rijeke Vojko Obersnel je rekao kako je Rijeka u samom vrhu povlačenja sredstava iz europskih fondova za kapitalne projekte dodajući da je ključ uspjeha pravovremeno planiranje i puno posla na pripremi kvalitetne dokumentacije.

Za  realizaciju ovog projekta vrijednog 1,76 milijardi kuna osigurano je kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ sufinanciranje Europske unije u visini od 1,25 milijardi kuna, 71 %, , dok će se preostali iznos od 505 milijuna kuna osigurati iz  nacionalnih sredstava, pri čemu Republika Hrvatska putem Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode osiguravaju svaki po 185,2 milijuna kuna , a 134,7 milijun kuna  osigurat će KD Vodovod i kanalizacija putem dugoročnog  kredita.

Projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“ obuhvaća ukupno 120 projekata po podsustavima, a njegova realizacija predviđena je u razdoblju od 2019. godine kroz 66 mjeseci. Previđenena je  izgradnja novog pročišćivača otpadnih voda u Rijeci, na Delti,  s kapacitetom pročišćavanja za opterećenje od 200.000 ekvivalent stanovnika,  gradnja i rekonstrukcija približno 217 kilometara kanalizacije i 126 crpnih stanica, s istovremenim izvođenjem radova na oko 100 kilometara javne vodoopskrbe. Na ovaj način projektom je predviđeno povećanje priključenosti na sustav javne odvodnje otpadnih voda te optimizacija i poboljšanje funkcioniranja postojećeg sustava javne odvodnje. Priključenost stanovništva aglomeracije Rijeka na javnu kanalizaciju povećat će se sa 68% na oko 92% do 2023. godine.

Komentiraj