Za sve koji vole toplo i na žlicu: Domaća kokošja juha za zdravlje i užitak

Domaća kokošja (ili pileća) juha odličan je izbor za hladnije dane. Topla, ukusna i krepka spada u zimske juhe koje čuvaju imunitet i snagu. Tradicionalno se pripremala nedjeljom, ali je jednostavna za pripremu i radnim danima.

Uz mrkvu i puno domaćih rezanaca, kokošja juha je omiljeno jelo svih koji vole toplo i fino na žlicu. Nekada su naše bake u kokošju juhu stavljale i iznutrice, a komade kokoši posluživale su nakon juhe u kombinaciji s umakom od hrena ili rajčice. Kokošja ili pileća juha s rezancima često se preporučuje osobama koje su prehlađene ili imaju neku virozu. Juha, naime, osigurava hidrataciju organizma, a njena toplina potiče otvaranje dišnih puteva.

Sastojci:

1 kokoš
100 g mrkve
100 g korijena peršina
80 g korijena celera
1 vezica peršin lista
1 manji luk
nekoliko zrna papra
2 žlice soli

Domaća kokošja ili pileća juha odličan je izbor jela na žlicu u vrijeme raznih viroza. Photo: Pixabay

Priprema:

U duboki lonac stavite očišćenu i opranu kokoš zajedno s očišćenim korjenastim povrćem i pola vezice peršina.
Na tavi, bez masnoće, popecite luk u ljusci, narezan na četvrtine, sa svih strana.
Stavite ga u lonac i prelijte sadržaj hladnom vodom.
Dodajte papar i sol, pa stavite kuhati na laganu vatru oko 2 sata.
Tijekom kuhanja žlicom skidajte pjenu.
Kuhanu kokoš izvadite iz juhe, a juhu procijedite.
Stavite je ponovno na štednjak i kad zakipi ubacite domaće rezance. Kuhajte 10-tak minuta.

Posluživanje:
Kuhano povrće narežite na ploškice i dodajte u vrelu juhu.
Juhu poslužite s nasjeckanim peršinom i narezanim kuhanim mesom.

Vrijeme pripreme:
2,5 sata

Komentiraj