Za svastiku na Poljudu kriv je paraobavještajni milje, a ne navijači

Policijski istražitelji rekonstruirali su koji milje stoji iza iscrtavanja svastike na stadionu Hajduka 2015., ali smatraju da korištenje tog problema za političke obračune samo odmaže istrazi

Nacistička svastika iscrtana na travnjaku stadiona Poljud za utakmicu između Hrvatske i Italije u lipnju 2015. godine po svemu sudeći nije navijački incident ili provokacija, kakvom se predstavljala u prvim danima i mjesecima, nego rezultat dobro organizirane akcije u kojoj je ulogu imao obavještajni ili paraobavještajni milje – stav je policijskih profesionalaca s kojima je Nacional razgovarao proteklog tjedna.

Radi se o jednom od najeksponiranijih otvorenih slučajeva koji se svejedno ne uspijeva razriješiti gotovo punih pet godina, i to kroz mandate triju različitih političkih garnitura u Ministarstvu unutarnjih poslova i policiji, a zaključak o dubljoj pozadini svastike iskristalizirao se nakon što su u istrazi iskorištene gotovo sve poznate policijske metode.

Policijske profesionalce silno iritira i konstantno političko korištenje ove teme, u čemu je prošlog tjedna neočekivano iskočio i premijer Andrej Plenković. On je, kada je SDP-ov Ranko Ostojić kao predsjednik Saborskog odbora za nacionalnu sigurnost zatražio da Državno odvjetništvo ispita optužbe koje je donedavna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović iznijela na račun bivšeg šefa SOA-e Dragana Lozančića, odgovorio da se radi o njegovoj političkoj igri. Plenković je rekao:

“Gospodin Ostojić ima svoju agendu, svakoga dana po puno tema. Bilo bi bolje da pita tko je onu svastiku napravio na Hajdukovu stadionu. Kad odgovori na to, neka se bavi drugim temama.”

Ostojić mu je odgovorio podsjećanjem da pune četiri godine on nije ministar unutarnjih poslova i da je Davor Božinović svojedobno najavio “skoro pronalaženje počinitelja” kada se radi o poljudskoj svastici.

“Ovakvi istupi sasvim sigurno neće pomoći rješavanju slučaja”, komentar je spomenutog profesionalca s kojim je Nacional razgovarao prošlog tjedna. On je objasnio da je odmah nakon incidenta učinjeno apsolutno sve što je policija mogla: pregledane su sve dostupne snimke s više od devedeset kamera koje su u to doba bile postavljene na splitskom stadionu, ispitano je preko stotinu ljudi – između ostalih, razgovori su obavljeni s gotovo svim zaposlenicima Hajduka, kao i tvrtke Jadro zadužene za održavanje travnjaka. Policajci zaduženi za nadzor navijača ekspresno su priveli nekoliko desetaka vodećih pripadnika Torcide, dok je njih četrnaest podvrgnuto poligrafskom ispitivanju, no i na detektoru laži svi su imali prolazan rezultat. U trećem dijelu istrage analiza trave s terena provedena je u Centru za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” i suzila je izbor na desetak mogućih tvari, mahom herbicida koje uobičajeno koriste poljoprivrednici. Javno su objavljene snimke nekoliko mladića koji preskaču ogradu stadiona, ponuđena je novčana nagrada za sve informacije o incidentu, a u jednom trenutku navodno je čak zatražena i pomoć izraelske obavještajne službe. Rezultata nije bilo ni u vrijeme ministra Ranka Ostojića, ni za Vlahe Orepića, niti za Davora Božinovića.

“Očigledno se radilo o dobro organiziranoj diverziji i vjerujemo da navijači za takvo nešto ipak nisu bili sposobni”, kazao je Nacionalov sugovornik. On dodaje da u svakom slučaju ne treba izostaviti iz vida tadašnju vodeću garnituru Hrvatskog nogometnog saveza koja je utakmicu delegirala na Poljud nakon predizbornog političkog pritiska HDZ-a i kada je u Savez stigla informacija da će se zbog ranijih incidenata susret odigrati pred praznim gledalištem. Naš sugovornik kaže:

“Njima je incident išao na ruku kada se radi o internim odnosima prema Hajduku, Splitu i Dalmaciji, a ne treba smetnuti ni da je upravo HNS imao punu kontrolu nad stadionom Poljud punih tjedan dana i da je ondje postavio čak i vlastitu zaštitarsku službu. Svastika, dakle, nije osvanula na stadionu Hajduka, nego HNS-a.”

Policija je zbog loše organizacije utakmice svojedobno izdala prekršajne naloge HNS-u i njegovu bivšem izvršnom direktoru Damiru Vrbanoviću koji su nepravomoćno kažnjeni s pedeset odnosno pet tisuća kuna, no proces se rastezao pune četiri godine i na koncu je prošlog ljeta otklizao u zastaru. Znakovit je bio i jedan istup povjerenika za sigurnost HNS-a i match managera ove utakmice Zorana Cvrka koji je na Facebooku dao navodni savjet policajcima koji su istraživali slučaj sa svastikom:

“Kod namještanja utakmica samo je jedno pravilo: da u tome mora sudjelovati netko iz ekipe. Tako je i s travnjakom, barem s onim na kojem je NETKO nacrtao kukasti križ.”

To je napisao Cvrk tjedan dana nakon ovog incidenta. On je samo jedan iz plejade bivših visokih policijskih dužnosnika koji su se skrasili u nogometu – bilo u HNS-u, bilo u Dinamu Zdravka Mamića. Prije dvije godine to je učinio i Vlado Dominić, ravnatelj policije upravo u doba kada se pojavila svastika na Poljudu: on je službeno postao posebni časnik za sigurnost Hrvatskog nogometnog saveza u sustavu natjecanja 1. i 2. Hrvatske nogometne lige. “Bivši SDP-ov ravnatelj policije Vlado Dominić je, dok je njegov ministar Ostojić radio protiv mene, sa mnom svaka tri dana bio na ćevapima”, rekao je svojedobno odbjegli Zdravko Mamić.

Komentiraj