Za smrt migranata međusobne optužbe njemačke organizacije i libijske obalne straže

EPA/RED CROSS

Najmanje pet migranata poginulo je u ponedjeljak u Sredozemnom moru, a za tu dramu odgovornost međusobno prebacuju njemačka nevladina organizacija Sea-Watch i libijska obalna straža.

Njemačka organizacija kaže da je brod Sea-Watch 3 došao na poziv talijanske obalne straže kako bi pokušao spasiti migrante s gumenog čamca koji je tonuo, tridesetak nautičkih milja od Libije.

Po njemačkoj organizaciji, brod libijske obalne straže stigao je na poprište nesreće gotovo istovremeno kad i Sea-Watch 3 i počeo ukrcavati migrante na palubu.

Međutim, grubost posade dovela je do panike pa su neku migranti zbog toga pali u vodu a libijski je brod otišao u punoj brzini, kazala je njemačka organizacija.

Libijska služba optužuje pak njemački brod koji je po njima svojom nazočnošću stvorio paniku i konfuziju među migrantima.

“Svi su željeli na njemački brod. Čak i oni koji su spašeni i ukrcani na brod libijske obalne straže skočili su u more kako bi se dokopali Sea-Watcha koji je ignorirao zapovjedi da se udalji”, rekao je libijski general Ajub Kacem.

Na kraju su njemački spasioci uspjeli na brod ukrcati 58 migranata ali i pet beživotnih tijela, među kojima jednog djeteta koje nisu uspjeli reanimirati.

Komentiraj