Za rubriku vjerovali ili ne!? Uskokov osumnjičenik Bačić izabran predstavljati HRT u odboru EBU-a

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zgroženo je izborom bivšeg ravnatelja HRT-a i Uskokova osumnjičenika Kazimira Bačića u Međunarodni odbor za radiodifuziju, stoga će službeno zatražiti od EBU-a poništenje te „sramotne odluke“, priopćili su u srijedu iz HND-a.

HND podržava zahtjev svojih ogranaka na HRT-u da Kazimir Bačić bude isključen iz svih međunarodnih tijela i organizacija u kojima predstavlja HRT. Odluku kojom je uprava HRT-a podržala Bačićev izbor HND smatra uvredom za sve pretplatnike i djelatnike HRT-a.

Premda je uhićenje glavnog ravnatelja nanijelo veliku štetu ugledu HRT-a, Bačića nisu tužili za povredu ugleda i časti, nego su ga, štoviše, delegirali da predstavlja kuću u tijelima EBU-a, kaže se u priopćenju.

Od ozbiljnog javnog radiotelevizijskog servisa očekivalo bi se da ga smijeni u svim međunarodnim tijelima u kojima ih predstavlja, ako već ne zbog SLAPP-a, onda barem zbog sumnje za korupciju.

Bačićev mandat obilježili su brojni skandali, otkazi nepoćudnima, cenzura i marginalizacija stručnih ljudi te, na žalost, egzodus brojnih kolegica i kolega s HRT-a. U  njegovu mandatu pokrenuto je čak 36 tužbi protiv novinara i medija s odštetnim zahtjevima u iznosu većem od dva milijuna kuna, podsjeća HND.

Bačićev mandat obilježila je i cenzura u Informativnom medijskom servisu (IMS) HTV-a, što su potvrdile tri sudske odluke koje su dale za pravo novinaru i uredniku na HRT-u i predsjedniku HND-a Hrvoju Zovku, kojeg je HRT zbog izjava o postojanju cenzure tužio i na sudu – izgubio.

Zovku je Bačić, kao tadašnji ravnatelj, dva puta potpisao otkaz, koji je sud proglasio nezakonitim, a optužbe protiv Zovka neistinitima.

HRT je također u Bačićevu mandatu u svibnju 2021. godine dobio “nagradu” CASE-a, koalicije europskih nevladinih organizacija protiv SLAPP-a, za najvećeg ovisnika o tužbama.

Meta HRT-ovih tužbi u Bačićevo vrijeme bio je i HND, koji je bio tužen za 200.000 kuna, što je u svijetu jedinstven slučaj – da javni servis tuži nacionalnu novinarsku organizaciju.

Uza sve to, Bačić je smijenjen s funkcije ravnatelja HRT-a nakon što je uhićen zbog korupcije, koja je otkrivena istragom Uskoka i policije, no i dalje je ostao HRT-ov zaposlenik, podsjeća HND.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner