Marin Blažević najizgledniji kandidat za novog intendanta HNK u Zagrebu

Iako se tek mora raspisati javni natječaj za intendanta, Nacional saznaje da će biti prihvaćen prijedlog Nine Obuljen Koržinek, ministrice kulture i medija, da to bude trenutačni intendant HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, kao i da se aktualna šefica HNK-a Dubravka Vrgoč neće kandidirati za treći mandat

Marin Blažević, trenutačni intendant HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, zasad je najizgledniji kandidat za novog intendanta u HNK u Zagrebu. Potvrđeno je to Nacionalu iz dvaju izvora, jednog bliskog ministrici i drugog bliskog zaposlenicima zagrebačke nacionalne kazališne kuće. Iako se, prema zakonu, čelni čovjek svake kazališne kuće bira putem javnog natječaja, svima je jasno, jer to potvrđuje praksa svih ovih godina i desetljeća, da je taj natječaj – koji Kazališno vijeće HNK u Zagrebu mora raspisati najkasnije do 1. rujna – samo formalne prirode. Već su dulje u javnom prostoru neka imena, o čemu je Nacional prvi pisao, od kojih se iskristaliziralo jedno – Marina Blaževića.

Iako je Blažević tek započeo svoj drugi mandat u Rijeci, iskazao je ambicije za poziciju u Zagrebu. O sebi kao najizglednijem kandidatu za poziciju novog intendanta u Zagrebu kaže:

“Kao što sam vam nedavno već rekao, ja sam do daljnjega intendant HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Svakoga dana najmanje 12 sati radim ispunjen ponosom zbog svega što smo 320 umjetnica i umjetnika, kao i sve ostale djelatnice i djelatnici riječkog Kazališta, moj tim ravnateljica, ravnatelja i ja, postigli u protekle četiri godine, a posebno u posljednjih petnaest mjeseci, od početka pandemije. U uvjetima na granici održivog i izdrživog producirali smo četiri operne i četiri baletne premijere, osam dramskih, hrvatskih i talijanskih, premijera i petnaest koncerata našeg Riječkog simfonijskog orkestra, da ne spominjem brojne obnove, reprize, komorne koncerte i preko 120 novih online programa u tjednima prvog pandemijskog vala, dok su druga kazališta prikazivala snimke svojih starih predstava.

Ako se moje ime doista spominje u smislu i u mjeri o kojoj govorite, to mora značiti da se i u Zagrebu primjećuje kako naš riječki kazališni brod sigurno plovi u budućnost, unatoč svim neverama. Da, ova metaforika vjerojatno nekome izvan Rijeke zvuči patetično i odviše lokalpatriotski, ali ja sam duboko uvjeren da kazalište ne možete voditi bez suradnje, dakle uvjerenja u zajedništvo barem minimalne većine unutar uvijek kompliciranog kazališnog kolektiva. Biti intendant, ravnatelj, lider, ne znači samo voditi i zastupati, preuzimati odgovornost, nego i znati svoje ideje i ideale barem djelomice pretvoriti u realnost. Drugačije me ne zanima.”

 

Nakon nedavnih napisa u Nacionalu Blažević se sastao s ministricom kulture te joj potvrdio da je zainteresiran za funkciju. Njezina je odluka oko ovog pitanja ključna

 

Nacional je prije mjesec dana pisaoo tome da se Blažević, između ostalih, spominje kao mogući novi intendant HNK u Zagrebu, ali on je tada izjavio da nije o tome razgovarao s ministricom iako je potvrdio da je čuo da se o njemu govori kao o mogućem nasljedniku aktualne intendantice Dubravke Vrgoč. Iako Blažević o tome nije želio razgovarati, Nacional je neslužbeno saznao da je nekoliko dana nakon napisa u Nacionalu Blažević imao sastanak s Ninom Obuljen Koržinek, ministricom kulture i medija, ali na tom sastanku nije dogovoreno ništa konkretno. Samo je Blažević, saznaje Nacional, tada potvrdio ministrici da je zainteresiran za funkciju intendanta u Zagrebu.

Blažević je Nacionalu potvrdio da je do razgovora s ministricom došlo:

“Nakon vašeg nedavnog članka o najizglednijim novim intendanticama ili intendantima zagrebačkog HNK, u kojem ste pisali da sam navodno njezin ‘prvi izbor’, vidio sam se s ministricom jednom, sasvim drugim povodom, i objasnio joj da iza takvih ‘spinova’ ja ne stojim niti očekujem biti bilo čiji prvi izbor prije nego što sastavim i predložim svoj program. Da bi do toga došlo, mora se najprije raspisati natječaj, a i ja – što će ipak biti presudno – moram odlučiti hoću li se na taj natječaj uopće javiti. U kojim su odnosima Možemo! i ministrica, to doista ne znam. No svi smo mi u nekoj barem generacijskoj blizini, negdje unutar desetak godina; studirali smo na nekoliko fakulteta i akademija Sveučilišta u Zagrebu, pa nije neobično da se neki od nas u toj proširenoj generaciji poznaju ili da smo čak u nekim prilikama već surađivali.”

Taj razgovor zapravo je ključan jer ministrica o odluci oko izbora novog intendanta HNK u Zagrebu ima zadnju riječ. Naime, osnivači HNK u Zagrebu su Ministarstvo kulture i medija u 51-postotnom udjelu te Grad Zagreb u 49-postotnom udjelu. Prema zakonu je pri izboru novog intendanta HNK u Zagrebu potrebno – nakon što Kazališno vijeće predloži kandidata nakon raspisanog natječaja – postići dogovor gradonačelnika i ministrice u roku od sedam dana. Ako se, međutim, taj dogovor ne postigne, odluka je na ministrici.

Zato je sastanak Marina Blaževića i Nine Obuljen Koržinek održan prije tri tjedna ključan. Jer, sudeći prema ishodu sastanka, prešutno je dogovoreno da će Marin Blažević biti kandidat kojeg bi ministrica podržala. Sad dolazimo do drugog osnivača – Grada Zagreba, konkretnije gradonačelnika. Iako izbori još nisu završeni i čeka se 30. svibnja, malo tko vjeruje da Tomislav Tomašević, kandidat platforme Možemo!, neće postati novi čelni čovjek glavnoga grada. I tu će dogovor, kad je izbor Blaževića u pitanju, biti prilično lako postići. Poznato je da je Možemo! izrazito protiv HDZ-a odnosno protiv Vlade, ali Možemo! ima izvrstan odnos s Ministarstvom kulture i medija, odnosno s Ninom Obuljen Koržinek, pa se očekuje da budući članovi Kazališnog vijeća pri izboru za novog intendanta HNK u Zagrebu dignu ruku baš za prijedlog ministrice. A taj prijedlog, po svemu sudeći, bit će Marin Blažević. Sad je jasno i da će Možemo! – s obzirom na izvanredan izborni rezultat od 23 mandata u Gradskoj skupštini – u novo Kazališno vijeće postaviti “svoje” ljude pa bi Blažević mogao biti izabran.

Kako Blažević kaže, ne očekuje da će budući gradonačelnik Zagreba i ministrica donositi konačnu odluku o bilo kojem kandidatu ili kandidatkinji, dakle ni o njemu ako se odluči kandidirati, prije nego što prouče predložene programe: “Tako to mora biti. Čak i ako se o meni na nekim razinama i u nekim relacijama već razgovara, nije nemoguće da onima koji će naposljetku odlučivati moj program neće biti prihvatljiv, a i obrnuto: da ni meni neće predstavljati izazov upravljati zagrebačkim HNK-om u doista dramatičnoj situaciji u kojoj se to kazalište trenutačno nalazi, s perspektivama razvoja koje će se otvarati. Ili zatvarati.”

 

‘Čak i ako se o meni razgovara, nije nemoguće da onima koji će odlučivati moj program neće biti prihvatljiv, a i obratno, da meni neće biti izazov upravljati HNK-om’, kaže Blažević

 

Iako je Nacional pitao čelnike Možemo! za komentar i najavu nekih prvih poteza oko pitanja intendanta, rekli su da im je to pitanje izuzetno važno, ali da se trenutačno bave samo kampanjom te da će od 30. svibnja početi rješavati najvažnije hitne stvari u kulturi u glavnom gradu.

Jedna od tih stvari svakako je i pitanje novog intendanta, posebno zbog drugog mandata trenutačne intendantice Dubravke Vrgoč, opterećenog optužbama za mobbing i prijavama zaposlenika protiv nje i njezinih ravnatelja. Iako je ministrica tijekom cijele prošle godine bezrezervno stajala na njezinu stranu, Nacional saznaje da se Dubravka Vrgoč neće kandidirati za svoj treći mandat na čelu HNK u Zagrebu. Spominjala su se još neka imena, a kao izgledan kandidat i Svebor Sečak, cijenjeni baletni umjetnik koji je sada vrlo aktivan u sindikalnim i drugim udrugama baletnih plesača. No on je Nacionalu demantirao tu informaciju i rekao da se nema namjeru kandidirati za mjesto intendanta HNK u Zagrebu.

Ono što bi moglo biti znakovito kad je riječ o Marinu Blaževiću kao mogućem novom intendantu, jest činjenica da je početkom svibnja za ravnatelja Opere u HNK u Zagrebu izabran Giorgio Surian. On je dugi niz godina nosio repertoar upravo u HNK Ivana pl. Zajca te je u izvrsnim odnosima s Blaževićem, koji o tome kaže:

“Giorgio je donedavno bio nacionalni prvak Opere HNK u Rijeci i s njim sam radio na ‘Verdi-Shakespeare trilogiji’ – operama ‘Macbeth’, ‘Otello’ i ‘Falstaff’ i ‘Tosci’. ‘Toscu’ upravo ovih dana i obnavljamo u Rijeci. Giorgio je moj prijatelj i maestro, kako ga zovem, ali s njegovim izborom za ravnatelja Opere zagrebačkog HNK nemam baš ništa, premda me bio pitao što o svemu mislim. On je odlučio ipak prihvatiti poziv pa u sljedećoj sezoni očekujem zanimljivu prijateljsku opernu utakmicu.”

Na pitanje o tome ima li spreman program za HNK u Zagrebu ako se odluči kandidirati te tko bi mogao biti njegov nasljednik u riječkom HNK-u ako se preseli u Zagreb, Marin Blažević kaže:

“Ma, stanite malo! Pa ni Rijeka ni Zagreb još nemaju novoizabrane gradonačelnike, a vi već preslagujete intendante! Pretjerujete! Premda, drago mi je da u Nacionalu smatrate naša kazališta tako važnom temom. To znači da ipak još nekome nešto – značimo! Kad je riječ o programu i mojim novim suradnicima, daleko smo još od odgovora na ta pitanja. Ne zato što ne bih znao što, tko i kako, nego stoga što, kao što sam već naglasio, nisam konačno odlučio hoću li se uopće upustiti u kandidaturu. Ne radi se tu o neodlučnosti nego o ozbiljnosti i odgovornosti, profesionalnosti pa i etici, prije nego o politici. Za sada je bitno i dovoljno da znam što ja mogu.”

Iako izbori još nisu završeni, malo tko vjeruje da Tomislav Tomašević neće postati gradonačelnik. Budući da su možemo! i ministrica u dobrim odnosima, ne bi trebalo biti problema oko intendanta. PHOTO: Goran Kovacic/PIXSELL

 

Ono što bi Marinu Blaževiću, ako bude izabran za intendanta HNK u Zagrebu, moglo stvarati probleme jesu zaposlenici tog kazališta. Dio njih je, saznaje Nacional, izrazito nezadovoljan njegovim mogućim dolaskom, čak i ogorčen do te mjere da još nije raspisan ni javni natječaj za intendanta, a među njima se već razgovara o mogućnosti anonimnih peticija protiv Blaževića. Jedan od važnijih razloga što se Blaževića dočekuje loše jest činjenica da je on, kako kažu, jedan od autora novog prijedloga Zakona o kazalištima koji će uskoro na javnu raspravu. Kako su Nacionalu rekli neki zaposlenici, novi zakon predviđa, za umjetnike, nedopustive stavke poput revizije njihova rada ili ukidanja ugovora na neodređeno. Blažević o tome kaže:

“Nadam se da će one koji su već nezadovoljni, a da se nismo ni upoznali, ovi moji odgovori ipak umiriti. Daleko smo još od bilo kakvih i bilo čijih, pa tako i mojih odluka. No, budemo li ikada u prilici, uvjeren sam da ću s većinom znati i moći surađivati. Do daljnjega sam fokusiran na one zaposlenice i zaposlenike za koje sam odgovoran u Rijeci. Do kraja ovoga tjedna trebali bismo cijepiti prvom dozom sve one koji to žele. Očekujem da ćemo do kraja lipnja imati više od 65 posto zaposlenica i zaposlenika riječkog HNK cijepljenih objema dozama, i to njih 150 u sklopu programa tzv. kolektivnog cijepljenja. Uskoro ćemo znati tko je novi gradonačelnik Rijeke, konstituirat će se i novo gradsko vijeće. Moj prioritet u nadolazećim mjesecima bit će osigurati da se sredstva za plaće u ovoj godini vjerojatnim rebalansima ne smanjuju, kao i da za nadolazeće godine ostanu u okvirima postojećeg proračunskog plana. Tijekom protekle četiri godine uspjeli smo povećati plaće za gotovo 200 od trenutačno 328 zaposlenica i zaposlenika riječkog HNK, bilo povećanjima koeficijenata za mnoga radna mjesta ili pak zasluženim napredovanjem mnogih umjetnica i umjetnika u više statuse. Drago mi je da smo prilikom nedavnog sastanka tom informacijom uspjeli pozitivno iznenaditi i glavnog tajnika HSDK-a Domagoja Rebića. S kazališnim sindikatima u Rijeci intenzivno surađujemo i pregovaramo, ponekad više u njihovom interesu, ponekad više u interesu poslodavca. No na kraju se uvijek složimo da nam je na prvom mjestu interes, a u okolnostima pandemije i opstanak riječkog HNK.

 

Dio zaposlenih u HNK-u nezadovoljan je Blaževićevim mogućim dolaskom, čak i ogorčen do te mjere da se među njima već razgovara o anonimnoj peticiji protiv Blaževića

 

Kad je, pak, riječ o prijedlogu novog zakona o kazalištima, netočna je informacija da sam mu ja jedan od autora, kao i da se njime predviđa ukidanje ugovora na neodređeno vrijeme. Točno je da sam bio u radnoj skupini koju je sastavilo Ministarstvo kulture i medija pa će ono taj prijedlog uskoro predstaviti i, vjerujem, znati obrazložiti. Mogu vam samo reći da su neke od ključnih promjena u odnosu na aktualni ZOK predložene kako bi se osigurao opstanak i razvoj kazališnih ustanova te očuvala svrha sustava edukacije u cijelom rasponu izvedbenih umjetnosti, napose u postpandemijsko doba.”

Dolenčić i Blažević kandidati za intendanta HNK-a, a Dubravka Vrgoč ide po treći mandat

Komentiraj