Za pokušaj ubojstva dobili najmanju moguću kaznu

Pixabay

Najniža zaprijećena kazna od pet godina zatvora dodijeljena je Ivandi Viti Matijašu i Ivanu Kelamu za pokušaj ubojstva Matka Mikulića u siječnju ove godine kada su ga izrešetali  s pet metaka i ostavili ranjenog da krvari u bunaru na području Vrsina.

Istom odlukom sudskog vijeća Županijskog suda u Splitu produljen im je istražni zatvor u kojem se nalaze od uhićenja neposredno nakon događaja.

“Osim samog priznanja, u visinu kazne uračunata im je kooperativnost tijekom glavne rasprave zbog koje je postupak maksimalno skraćen. Nadalje, za obojicu su se vrednovale teške obiteljske prilike”, kazao je Slavko Lozina, predsjednik sudskog vijeća.

U slučaju Ivande Vite Matijaša to se odnosi i na tragičan događaj u kojem mu je ubijen brat u ljeto 2014. godine i koji je na njega utjecao na način da se počeo drogirati te je bio smanjeno ubrojiv.

Ivan Kelam se oženio i ima maloljetno dijete, a osim toga nije mu uzeto u obzir kao otegotna okolnost što je osuđivan za prijetnju jer navedeno kazneno djelo nije nikada ostvareno.

Niske kazne oba 22-godišnja optuženika mogu zahvaliti angažiranosti svojih odvjetnika koji su dobro procijenjenom strategijom doveli do minimalnih sankcija.

Prvooptuženoga Ivandu Vitu Matijaša je branio odvjetnik Petar Bačić koji je detaljno u završnoj riječi opisao psihičko stanje svog klijenta nakon smrti mu brata i naveo kako se isticanjem blage kazne može postići svrha kažnjavanja.

Drugooptuženoga Ivana Kelama branili su odvjetnici Mario Šarušić i Boris Majić koji su u završnim riječima naveli kako je njihov klijent svjesan svoje nepromišljenosti što se vidi iz njegovog priznanja i pokajanja.

Zastupnica optužbe Rene Laura nije se slagala s minimalnom kaznom već je u završnoj riječi zatražila primjerenu sankciju jer je ocijenila kako su nedjelo učinili u izravnoj namjeri i svjesni posljedica. Također je smatrala kako se optuženom Kelamu treba kao otegotna okolnost cijeniti prijašnja osuđivanost.

U konačnici je sudsko vijeće odlučilo kako su krivi, ali im je prilikom odmjeravanja sankcije uzeto u obzir samo ono što im je išlo u korist.

Optuženi su, navodi presuda, 20. siječnja ove godine oko 17,30 sati u Kaštel Starom presreli Matka Mikulića, nasilno ga ugurali u Ford Fiestu i odvezli ga u smjeru Trogira. Na predjelu Pantana su mu iz automobila bacili mobitel te nastavili vožnju do Vrsina gdje su ga kraj starog suhog bunara izveli iz vozila.

Doveli su ga do ruba bunara i iz neutvrđenog oružja kalibra 7,65 mm ispalili u njega pet metaka. Matko Mikulić pogođen je u lijevo rame od čega je zadobio prijelom nadlaktice, u desnu stranu grudi, u desnu podlakticu od čega je dobio prijelom palčane kosti, u lijevo koljeno te u desno koljeno od čega je zadobio frakturu ivera.

Zatim su ga gurnuli u bunar dubine tri metra i otišli. Sutradan oko 13 sati ga je našao slučajni prolaznik i spasio mu život.

Presuda je nepravomoćna, a u slučaju da se odluka potvrdi optuženici imaju pravo na uvjetni otpust u prvoj polovici 2020. godine.

Za pokušaj ubojstva raspon kazne je od pet do 20 godina zatvora, piše Slobodna Dalmacija.

Komentiraj