Četvrtak je rok do kojeg gradovi i općine moraju odlučiti kako će građane organizirati da odvajaju otpad. Onima koji neće odvajati otpad prijeti kazna od 50 do 5000 kuna, pišu 24sata.

Zbog primjene novih odredbi svi ćemo morati imati mogućnost odvajanja otpada u svojemu domu. U Zagrebu će se za nabavku 376.000 spremnika potrošiti 64 milijuna kuna, a trebali bi se na ulicama naći tijekom proljetnih mjeseci.

Sve kante biti će čipirane, a senzori će biti postavljeni na kamionima i tako će se očitavati volumen. Za dvije godine moralo bi se odvajati 50 posto otpada, ali dio gradova i općina još nije ni podijelio kante.

Ono što još uvijek nije jasno je sustav naplate. U kontejnerima nema čipova, a građani u većini gradova još nisu ni dobili izjavu u kojoj moraju navesti broj članova kućanstva te je poslati tvrtki koja se bavi odvozom otpada.

Zagrebačka Čistoća za miješani otpad nudi kante od 80, 120 i 240 litara te kontejnere od 1100 litara. Osim volumena kante, pri obračunu će se brojiti i koliko su je puta ispraznili. To će biti promjenjivi dio cijene, a svi će plaćati fiksni dio.

Iz Grada Zagreba za 24 sata objasnili su kako će se “prema podacima iz izjave osigurati korisniku posude za miješani otpad, biootpad te za papir i vreće za plastiku i metalnu ambalažu”.

Komentiraj