Za nju se govorilo da „plijeni sigurnošću, decentnošću, šarmom i superiornošću“

Helga Vlahović rođena je početkom 1945. godine u Zagrebu. Bila je jedna od najpoznatijih televizijskih voditeljica, koja je veliku slavu te čak i međunarodnu popularnost stekla već 1970-ih. Umrla je 27. veljače 2012. godine.

Godine 1964. zaposlila se na Televiziji Zagreb dok je na Sveučilištu u Zagrebu studirala njemački i engleski jezik, te povijest umjetnosti. Zbog svog novog posla odustala je od studija, no kasnije je diplomirala.

Njezinu karijeru koja je trajala više od pola stoljeća obilježilo je vođenje i uređivanje brojnih emisija poput TV magazina, glazbenih festivala, jutarnjeg programa. Između ostalog, jedna od najpoznatijih i najcjenjenijih hrvatskih voditeljica vodila je jutarnju emisiju »Jugoslavijo, dobar dan«, »Svjetla pozornice« i »Jadranske susrete«, a zbog svojeg istančanog osjećaja za glazbu i dobrog poznavanja engleskog jezika, zajedno s Oliverom Mlakarom, dobila je ulogu voditeljice Eurovizije održane 1990. u Zagrebu.

A Novogodišnji koncert prenosila je gotovo četrdeset godina: “Do 1965. godine Novogodišnje koncerte iz Beča komentirao je prof. Mladen Raukar i upravo on me odabrao i preporučio za taj posao. Imala sam svega 20 godina i to mi je bio veliki kompliment. Prof. Raukar je bio čovjek iznimnog obrazovanja – pijanist, pravi intelektualac, veliki erudit i poliglot – k tomu izvrstan televizijski redatelj glazbenih emisija. On je odmah primijetio neke osobitosti u mom obrazovanju, znao je da sam svirala violinu, pohađala muzičku školu, kao i da govorim perfektno njemački, što je očito bilo presudno.”, prisjetila se jednom prilikom Helga Vlahović.

Komentiraj