‘Za natječaje u kojima fali odredba o braniteljima krivo Ministarstvo’

Osobu iz Kabineta ministrice prozivaju da je pisala natječaje za izbor šefova HRT-a i HNK Zagreb, a Ministarstvo to demantira

Ministarstvo kulture i medija tvrdi da nema nikakve veze s pripremom natječajne dokumentacije za izbor glavnog ravnatelja HRT-a, kao ni s natječajem za izbor intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Riječ je trenutno zasigurno najvažnijim natječajima u području kulture i medija, oko kojih se prelamaju mnogi politički interesi, a u svakom od tih natječaja spominju se kandidati bliski ministrici kulture i medija Nini Obuljen. Štoviše, jedna od kandidatkinja za intendanticu HNK-a, operna pjevačica Iva Hraste-Sočo, posebna je savjetnica ministrice Nine Obuljen Koržinek. Naime, portal Teatar.hr objavio je članak u kojem se navodi da natječaji za ravnatelja HRT-a i za intendanta HNK-a u Zagrebu moraju biti poništeni, i to zato što su i NO HRT-a i Kazališno vijeće HNK-a propustili u natječajnim uvjetima navesti posebne odredbe prema Zakonu o braniteljima iz Domovinskog rata. Nacionalov izvor iz kulturnih krugova blizak HDZ-u tvrdio je da je u sastavljanju tih natječaja sudjelovala osoba iz Kabineta ministrice. Izvor je naveo i ime te osobe. Međutim, na konkretno pitanje Ministarstvu o tome jesu li Ministarstvo i ta osoba sudjelovali u sastavljanju natječajne dokumentacije, glasnogovornica Renata Margaretić Urlić odgovorila je:

“Obavještavamo vas da natječajnu dokumentaciju uvijek pripremaju stručne službe ustanove za koju se natječaj objavljuje. U ovom slučaju natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a pripremile su stručne službe Hrvatske radiotelevizije, a natječaj sukladno zakonu objavljuje Nadzorni odbor HRT-a. U slučaju HRT-a radi se o imenovanju od strane Hrvatskog sabora, koje se obavlja prema izričitoj zakonskoj odredbi na temelju dokaza da su ispunjeni uvjeti propisani Zakonom o HRT-u i Statutom HRT-a te dostavljenog programa rada i upravljanja HRT-om za predstojeće mandatno razdoblje. Jednako tako, natječajnu dokumentaciju za intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu pripremile su stručne službe tog kazališta. Dakle, nije točno da djelatnici Ministarstva kulture i medija sastavljaju uvjete niti izrađuju natječajnu dokumentaciju.”

Nacionalovi izvori iz HNK-a u Zagrebu, međutim, tvrde da to nije baš tako, to jest da je točno da HNK sastavlja natječaj za intendanta, ali da “programski i financijski okvir koji je dio natječaja piše Ministarstvo”.

Jedan od dvaju Nacionalovih izvora koji, dakle, inzistiraju na tvrdnji da je za tekst natječaja u kojem nedostaje odredba iz Zakona o braniteljima odgovorno Ministarstvo, tvrdi kako je vrlo lako moguće da je do tog propusta došlo – namjerno.

“Očito su računali na to da nitko neće primijetiti pa u slučaju da nemaju svog kandidata ili da njihov kandidat ili kandidatkinja ne mogu proći, sami bi se pozvali na tu klauzulu i poništili natječaje. Nije li malo čudno da su u dva paralelna natječaja za dvije prvorazredne hrvatske kulturne institucije, izostavljene baš te klauzule o braniteljima, invalidima i civilnim žrtvama rata?” pita se taj izvor.

Isti izvor također je uvjeren da ministrica Nina Obuljen Koržinek nije problematizirala što je jedan od kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a Dario Špelić, ujedno i član Nadzornog odbora HRT-a koji odlučuje o prijavama, i to zato “da bi joj prošla ova varijanta sa Sočo u HNK-u”. To je, tvrdi izvor, bio ministričin ustupak.

Kao dokaz da je nemoguće da za klauzulu o braniteljima nitko nije znao, izvor podsjeća na to da je zbog istog razloga 2018. poništen natječaj za izbor intendanta u osječkom HNK-u te da su to sada već tri takva slučaja.

Međutim, u međuvremenu se pojavio i četvrti, također u resoru Nine Obuljen Koržinek. Nacionalovi izvori tvrde da je i u natječaju za izbor ravnatelja HINA-e zakon prekršen na isti način. Naime, 18. kolovoza raspisan je natječaj za imenovanje ravnatelja HINA-e, na temelju odluke Upravnog vijeća od 4. lipnja. Osim što se tvrdi da Zakon nije poštovan jer odluka nije bila objavljena u Narodnim novinama, Nacionalovi izvori tvrde da Upravno vijeće prilikom raspisivanja natječaja nije vodilo računa o pravu prednosti pri zapošljavanju. Kako tvrde izvori, Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji izmijenjen je krajem 2017. godine tako što je izbačena dotadašnja odredba članka 35. stavka 4., koja je glasila: „Prednost pri zapošljavanju iz stavka 3. ovoga članka ne odnosi se na slučajeve zapošljavanja na poslovima radnih mjesta koja su zakonom ili drugim pravnim propisom utvrđena kao rukovodeća radna mjesta.“ Stoga je prilikom raspisivanja natječaja Upravno vijeće, tvrde izvori, trebalo voditi računa o postojećim zakonskim odredbama i u samom natječaju raspisati tko i pod kojim uvjetima ima pravo prednosti.

Međutim, Nacionalovi sugovornici tvrde da je Upravno vijeće prekršilo odredbe Zakona o ustanovama i u slučaju imenovanja vršiteljice dužnosti Branke-Gabriele Vojvodić te da je Radničko vijeće o tome već obavijestilo Saborski odbor za medije. Oni su istaknuli da je Branki Gabrieli Vojvodić ugovor o radu istekao 1. lipnja, dakle, da ona 4. lipnja, na dan kad je imenovana, više nije bila zaposlena u HINA-i. Smatraju da time Upravno vijeće nije imalo pravo odlučivati o njezinu zapošljavanju te da nisu smjeli potpisati s njom novi ugovor o radu jer je to u suprotnosti sa Zakonom o HINA-i te se sukladno članku 14. tog zakona nije smjelo zaposliti ni nju ni bilo koga drugog izvan HINA-e na mjesto v.d. ravnatelja.

Komentiraj