Izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman izjavio je u nedjelju da “nema nevinih” u Pojasu Gaze gdje je izraelska vojska usmrtila 30 Palestinaca u deset dana zbog čega je oštro kritiziraju borci za zaštitu ljudskih prava.

Većina Palestinaca ubijena je mecima tijekom organiziranih prosvjeda na granici između Gaze i Izraela na kojima se zahtijevao povratak palestinskih izbjeglica protjeranih ili izbjeglih s vlastite zemlje osnivanjem države Izrael 1948.

“Nema nevinih u Pojasu Gaze. Svi su povezani s Hamasom”, islamističkim pokretom koji kontrolira enklavu između Izraela, Egipta i Sredozemnog mora, kazao je ministar na izraelskom radiju.

“Svi primaju plaću od Hamasa i svi militanti koji nas pokušavaju izazvati i prijeći granicu militanti su oružanog ogranka Hamasa”, optužio je ministar.

Izrael se suočio sa žestokim kritikama organizacija za zaštitu ljudskih prava, uključujući onima iz Izraela, zbog korištenja stvarnih metaka protiv prosvjednika u “maršu povratka” koji su organizirali Palestinci.

Nakon 30. ožujka kad je ubijeno 19 Palestinaca, Europska unija i UN zatražili su otvaranje nezavisne istrage.

Komentiraj