Za HRT-ovo ponašanje potražite savjet liječnika ili ljekarnika

Vijenci i kaktusi

Još prošle godine dokumentarac o političkim protivnicima prikazan na HRT-u u pristojno vrijeme i bez političkih ograda IZAZVAO BI OPĆU ŽENSKU VRISKU na zajedničkom gledanju u Predsjedničkim dvorima, dok bi se muškarci držali za ruke

INTERVJU S AUTORIMA FILMA ’UBOJSTVO U ‘TITOVO IME’

Ponedjeljak, HRT 1, 21.38

Na jučer završenom međunarodnom festivalu dokumentaraca u Zagrebu, koji vodi Nenad Puhovski, prikazan je i njemački film o Titovim ubojicama (Mord in Titos Namen – Geheime Killerkomandos in Deutschland). HRT ga je u rekordno brzom roku emitirao danas, ali to nije sve. Odmah nakon filma vidjeli smo intervju Branimira Farkaša s dvojicom autora, ali ni to još nije sve. HRT je filmu osigurao i toliko pristojan tretman da bi trebalo potražiti savjet liječnika ili ljekarnika kako bi se razriješio misterij udarnog termina i normalnog intervjua s autorima koji su svoja stajališta mogli novinaru Farkašu i hrvatskoj javnosti u miru iznositi. Još prošle godine takav bi tretman izazvao potrese među stanarima Predsjedničkih dvorah koji bi svi zajedno gledali film uz opću žensku vrisku, a gg. Ivo Josipović, Saša Perković i Dejan Jović sjedili bi jedan uz drugog i muški se držali za ruke da im bude lakše. Ili da kontroliraju svoje reakcije na svaku reklamu kojom je HRT, navodno, pokrio cenzurirane dijelove filma?

DNEVNIK

Srijeda, HRT 1, 19.00

U ponedjeljak je u sedam navečer počeo jednosatni dnevnik, ali već u srijedu bio je za minutu duži od predviđenih 60 minuta. Tako je to kad se lopatom trpaju vijesti i reportaže u emisiju koju ni četvero voditelja ne bi spasilo. Sada ih je po dvoje, ali prekasno. Nova TV uvježbala je još u pliocenu svoje mješovite parove, pa sada HRT-ovi voditelji koji godinama pojedinačno leže na kauču i prčkaju po daljincu nemaju niikakvih šansi protiv tih četvero profesionalaca (Marija Miholjek, Saša Kopljar, Romina Knezić i Petar Pereža). HRT-ov Stipe Alfier, u vječnom strahu od kamere, Đurica Drobac privlačan poput kredita u švicarcima, a njihove partnerice potiču ogromne količine obzira.

SVAKI DAN DOBAR DAN

Četvrtak, HRT 1, 11.00

Razdragan i neobjašnjivo ganut, kao da je upravo primio plaću u ogromnim količinama, voditelj Bruno Šimleša komunicirao je sa scenaristom/režiserom Goranom Kulenovićem, njegovim starijim savjetodavcem Igorom Mirkovićem i dva-tri para glumaca iz HRT-ove serije “CB svijet”, što je počela u ponedjeljak. Udvorno trepćući sto na sat Šimleša je našim prominentnim umjetnicama i umjetnicima postavljao pitanja kako ste se uspjeli uživjeti ulogu, kako ste to snimali, kako ste uspjeli napisati scenarij, te kako ste uopće i sada, i slične stvari kojih bi se postidjela i najmanja djeca u svom prvom sastavku za školske zidne (ili elektroničke) novine.

TENIS: SRBIJA – HRVATSKA

Petak, HRT 2, 13.10

Naš reporter Dušanović (Mićo) pravi je primjerak HRT-ove škole pokroviteljskog odnosa prema sportašima, sportu i TV pretplatnicima. Našem reprezentativnom tenisaču Mati Deliću, sportašu svjetske klase, objašnjavao je kako se igra tenis, a na nas u publici još jednom je pokušao ostaviti dojam umornog šampiona koji sve zna i koji je sve to davno prošao, pogotovo ovo što Matu Delića sada muči. Što god da se pod milim bogom igralo, uvijek će se naći neki bucko iz Sportskog programa HRT-a koji smatra da je najbolji u svakom sportu. Kad im to ne bi bilo dosadno, svi bi superiorni sportski reporteri napustili svoja odgovorna radna mjesta na HRT-u i sami samcati za Hrvatsku osvajali Davisov pehar, svjetsko prvenstvo, zlatnu olimpijsku medalju i slične sitnice.

NOĆNA KAVANA

Petak, HRT 1, 23.49

HRT je ovoga tjedna potrošio još jednu cijelu svoju emisiju kako bi na čudnoj razini izreklamirao isto takvu svoju seriju o tamo nečemu. Višnja Starešina, Igor Mirković, Goran Kulenović i Alemka Lisinski sjeli su oko voditelja Dražena Ilinčića i topili se od miline nad nepostojećom kvalitetom zbrčkane serije “CB svijet”. Kako je Ilinčić novinar, pa je Višnja Starešina novinar i tko zna tko tu još sve nije novinar (Mirković je priznao da je on polovično novinar), omaklo mu se da ozbiljnoj političkoj novinarki i publicistkinji Višnji Starešini pobudi nekritičke uspomene na njihove zajedničke osamdesete godine prošlog stoljeća. Inače uvijek britka i racionalna gđa Višnja Starešina bezgranično se počela oduševljavati serijom, za što ćemo, pjesmom koju pjeva Haris Džinović, optužiti voditelja i njegovu emisiju: I tebe sam sit, kafano/Dabogda se zapalila.

DNEVNIK

Subota, Nova TV, 19.15

Privatna televizija Nova TV imala je bolji izvještaj o Kolindi u New Yorku i bolji o porinuću broda u Puli. U ostale usporedbe ne ćemo ulaziti. O brodu je govorio Danac koji je tu naručio već sedam brodova, nije ga bilo u HRT-ovu prilogu u kojem nije spomenuto ni ime broda (nazvanom po onom fizičaru kojemu je pala jabuka na glavu). Za razliku od Nove TV, HRT je nesuvislo obznanio namjenu broda”Isaac Newton”. U pristojnim zemljama, tješimo se mi, privatne televizije su uvijek bolje od javnih.

DNEVNIK

Nedjelja, HRT 1, 12.00

Čak ni na današnji Dan žena nismo doživjeli da beznačajni podnevni dnevnik bude otvoren nekom viješću o ženama. Umjesto svečanog otvorenja i neke punokrvne vijesti, gledali smo praznu najavu izvanrednih izbora. U devet gradova i osam općina birači se još premišljaju hoće li ili ne će na glasovanje, ali već su oni, a ne one, prva stvar u dnevniku. Dva sata prije dnevnika održana je svečana akademija u “Press klubu”, u kojem je briljirala Katja Kušec. Jedina je govorila prave stvari, ali čemu sve to kad, u zemlji u kojoj muškarci tuku i ubijaju svoje partnerice, danas na HRT-u nije bilo ni Vedrane Rudan u zavojima, ni Rade Borić, ni Sanje Sarnavke. Sramota!

Komentiraj