HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

‘ZA DOM SPREMNI’ Vlada Andreja Plenkovića odbila se očitovati o SDP-ovoj interpelaciji

Vlada Andreja Plenkovića odbila se očitovati o SDP-ovoj interpelaciji “o nečinjenju Vlade u vezi ustaškog pozdrava”. Rok je istekao u srijedu, a Vlada je propustila mogućnost da mišljenje o interpelaciji usvoji na jučerašnjoj sjednici, piše Novi list.

U Poslovniku Sabora navodi se da se interpelacija uvrštava u dnevni red i u slučaju da se Vlada ne očituje o njoj. No, prekršen je članak Poslovnika kojim se propisuje da je ‘Vlada obvezna, povodom interpelacije, dostaviti predsjedniku Sabora, najkasnije u roku od 15 dana od dana primitka interpelacije, izvješće s mišljenjima i stajalištima povodom interpelacije’. Božo Petrov je kao predsjednik Sabora ovaj dokument dostavio Vladi 2. svibnja, nakon što ga je SDP 20. travnja poslao u proceduru.

“Možda će premijer Plenković reći da ga, poput mnogih stvari, niti saborski Poslovnik ne impresionira”, komentirao je u četvrtak ironično Peđa Grbin, potpredsjednik SDP-a i autor interpelacije “Ako postoji interpelacija o radu Vlade, logično je da se Vlada o tome očituje. Naročito što u Poslovniku Sabora piše da joj je to obveza”, dodao je Grbin.

SDP je ovu interpelaciju inicirao zato što Vlada nije uklonila spomen-obilježje poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu, na kojem je istaknut natpis ‘Za dom spremni’.

Komentiraj