Za dogovor o plaćama učitelja ostalo je još 20 dana

Krajnji zakonski rok u kojemu Vlada mora Saboru uputiti prijedlog proračuna je 15. studenog, pa su HDZ-u i HNS-u ostala još dva i pol tjedna da se pokušaju dogovoriti i usuglasiti stavove oko koeficijenata i plaća učitelja i profesora, piše u nedjelju Jutarnji list.

Na upit Jutarnjeg lista hoće li biti razgovora o najnovijem prijedlogu koji je HNS stavio na stol, a to je da se u proračun za iduću godinu ugrade kompenzacijske mjere za prosvjetare, u Vladi su odgovorili da će se nastaviti razgovori unutar Vlade i s koalicijskim partnerima.

Istodobno su, međutim, skrenuli pažnju na izjavu ministra unutarnjih poslova i potpredsjednika Vlade Davora Božinovića koji je HNS-u poručio da se “grdno vara onaj tko misli da može HDZ ucjenjivati, te da je HDZ spreman izaći na izbore”.

Plaće će temeljem rasta osnovice i poreznih rasterećenja rasti preko 20 posto u našem mandatu, a izradi proračuna pristupamo odgovorno, vodeći računa o stabilnosti javnih financija i nastavku gospodarskog rasta na zdravim osnovama, poručili su iz Vlade napominjući da će se nastaviti razgovori.

Kompenzacijska mjera koju HNS predlaže značila bi da se učiteljima na ime povećanja koeficijenata na godišnjoj razini isplati dodatnih 150 milijuna kuna te da ta mjera bude na snazi u prijelaznom razdoblju, dok se ne provede usklađivanje koeficijenata u svim službama što je najavio premijer Andrej Plenković.

“Kompenzacijske mjere uopće nisu dogovorene, a nije ni sigurno hoćemo li o njima razgovarati. Plaće učitelja uopće nisu tako loše kao što se to prikazuje”, kazao je za list izvor iz vrha HDZ-a.

Komentiraj