Za baladu ‘Ne lomite mi bagrenje’ Đorđe Balašević je rekao da je pjesma o dobru i zlu

Dana 26. lipnja 1986. godine u Jugotonovoj tvornici za proizvodnju ploča su otisnuti prvi primjerci LP ploče “Bezdan” Đorđa Balaševića. Ovo je njegov ukupno šesti studijski album (računajući i dva pod imenom Rani mraz). Glazbu i stihove za svih devet songova napisao je Balašević, a aranžirao ih je klavijaturist Aleksandar Dujin. Ultimativni hit albuma je balada “Ne lomite mi bagrenje”, a popularne su postale još “Virovitica”, “Bezdan”, “Slow motion” i “Ne volim januar”.

S albumom “Bezdan” je završilo sedmogodišnje razdoblje Josipa Bočeka kao glavnog aranžera Balaševićevih pjesama, odnosno započelo novo i još trajnije s Aleksandrom Dujinom u istoj ulozi. Važna je to nijansa u atmosferi glazbe, koja će s klaviristom Dujinom poprimati nježnije i intimnije tonove. Album je producirao Đorđe Petrović, te će upravo on i Dujin biti ključni suradnici Balaševića u narednih dvadeset pet godina.

Hit “Ne lomite mi bagrenje” izazvao je mnogo kontroverzi. Neki kritičari su izjavili da pjesma metaforički govori o albanskom teroru nad Srbima u sukobu na Kosovu. Balašević je kasnije objasnio da “to nije pjesma o nacionalnostima, ali jest o dobru i zlu, i ne žalim, ja zlo nazivam njegovim punim imenom, čak i kada ga drugi hvale”.

Komentiraj