Turska vlada nada se popraviti diplomatske odnose s Njemačkom no napor mora biti obostran, rekao je turski premijer Binali Yildirim u nedjelju uoči posjeta njemačkog šefa diplomacije Sigmara Gabriela Ankari.

Odnosi između Njemačke i Turske pogoršali su se prije referenduma za promjene turskog ustava kada se službeni Berlin usprotivio želji turskih dužnosnika da u Njemačkoj gdje ima mnogo turskih radnika lobiraju za promjene ustava.

Turska je nedavno uskratila dopuštenje zastupnicima njemačkog parlamenta za posjet njemačkim vojnicima u zračnoj bazi Incirlik, zbog napetosti između dviju zemalja.

Vlada želi odnose s Njemačkom “opet vratiti na pravi kolosijek”, ali Njemačka “mora djelovati u skladu s time”, rekao je Yildirim, kako je prenijela agencija Anadolija.

Njemački ministar vanjskih poslova treba u ponedjeljak posjetiti Ankaru i razgovarati s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom, a očekuje se da će u fokusu biti upravo baza Incirlik.

Yildirim je kritizirao Njemačku da je “pretolerantna” prema sljedbenicima klerika Fethullaha Gulena kojega režim predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana optužuje da je osmislio pokušaj državnog udara ljeti 2016.

Gulen optužbe odbacuje, a turski režim je desetke tisuća Gulenovih pristaša uhitio zbog navodne povezanosti s neuspjelim pučem.

Komentiraj