Yeats je bio jedan od najvećih književnika 20. stoljeća. Za Irce nedovoljno Irac, za Engleze nedovoljno Englez

William Butler Yeats irski je pjesnik i dramski pisac, jedan od najvećih književnika 20. stoljeća. Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1923. godine. Yeats je rođen 1865. u Sandymountu, današnjem dijelu Dublina. Njegov otac je bio slikar, a majka potomkinja vrlo tradicionalne irske obitelji sa sjeverozapadne obale.

Kao Irac i protestant bio je, kako se to kaže ‘ni tamo ni ovamo’. Prema vlastitim riječima za Irce je kao protestant bio nedovoljno Irac, a za Engleze svojim naglaskom nedovoljno Englez. No irski ponos je očito bilo lakše slomiti nego engleski: s vremenom su ga njegovi zemljaci zavoljeli kao hodajući spomenik i legendu, dok se Englezi i danas ljute što najveći pjesnik njihova jezika nije bio Englez kao i oni. Najznačajniji Yeatsov prinos književnosti njegovo je pjesništvo. Impresivan je njegov osjećaj za govorenu riječ, od nostalgičnoga lirizma ranih pjesama do dramatičnih slika i provokativnih misaonih obrata u pjesništvu zreloga razdoblja.

I politika je označila jedan dio njegovog života, koliko god protiv njegove volje to bilo. Godine1922. izabran je za jednog od senatora Slobodne Irske Republike. No i to je bilo, tipično za njega, navodno zbog jedne žene…

William Butler Yeats umro je 28. siječnja 1939. godine.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]