Xi Jinping poručio najvišim sigurnosnim dužnosnicima da razviju negativne scenarije sigurnosti i rješenja

Kineski čelnik Xi Jinping pozvao je svoje najviše dužnosnike za nacionalnu sigurnost da razmisle o “najgorem mogućem” scenariju i pripreme se za “olujno more”, dok vladajuća Komunistička partija pojačava napore da se suprotstavi svim uočenim unutarnjim i vanjskim prijetnjama. “Složenost i težina pitanja nacionalne sigurnosti s kojima se sada suočavamo značajno su se povećali”, rekao je Xi u utorak na sastanku stranačke Komisije za nacionalnu sigurnost, izvijestila je državna novinska agencija Xinhua.

“Moramo razmišljati i o najgorem mogućem scenariju i pripremiti se za podvrgavanje velikim izazovima”, dodao je.

Najnovije stroge upute Xija, najmoćnijeg kineskog čelnika u posljednjih nekoliko desetljeća, stižu u trenutku kada se Peking suočava s nizom izazova, od posrnulog gospodarstva do onoga što vidi kao sve neprijateljskije međunarodno okruženje.

Suočen s onim što je nazvao “složenom i ozbiljnom” situacijom, Xi je rekao da Kina mora ubrzati modernizaciju svog nacionalnog sigurnosnog sustava i sposobnosti, s fokusom na to da ih učini učinkovitijima u “stvarnoj borbi i praktičnoj uporabi”.

Također je pozvao Kinu da nastavi s izgradnjom nacionalnog sigurnosnog nadzora rizika i sustava ranog upozoravanja, poboljša obrazovanje o nacionalnoj sigurnosti i poboljša upravljanje podacima i umjetnom inteligencijom.

Od dolaska na vlast prije deset godina, Xi je nacionalnu sigurnost učinio ključnom paradigmom koja prožima sve aspekte upravljanja Kinom, kažu stručnjaci.

Proširio je koncept nacionalne sigurnosti na sve, od politike, gospodarstva, obrane, kulture i ekologije do kibernetike.

Pod Xijevim pojmom “sveobuhvatne nacionalne sigurnosti”, Kina je uvela niz zakona kako bi se zaštitila od percipiranih prijetnji, uključujući zakone o borbi protiv terorizma, protušpijunaži, kibernetičkoj sigurnosti, stranim nevladinim organizacijama, nacionalnoj obavještajnoj službi i sigurnosti podataka.

Nedavno je proširio opseg svog već sveobuhvatnog zakona o kontrašpijunaži s državnih tajni i obavještajnih podataka na sve “dokumente, podatke, materijale ili predmete koji se odnose na nacionalnu sigurnost i interese”.

“Sve u Xijevoj NR Kini je nacionalna sigurnost i sve je veći fokus na bolju koordinaciju sigurnosti i razvoja, pri čemu sigurnosna strana pobjeđuje nad ekonomskom, čini se”, napisao je Bill Bishop, dugogodišnji promatrač Kine, u biltenu Sinocism. , referirajući se na Kinu s njezinim službenim nazivom, Narodna Republika Kina.

U Hong Kongu je Peking nametnuo sveobuhvatni zakon o nacionalnoj sigurnosti kako bi suzbio neslaganje nakon što su grad uzburkali veliki demokratski prosvjedi, piše CNN.

Percepcija da je sigurnost zamijenila gospodarski rast kao glavni prioritet Pekinga pojačana je višestrukim nedavnim pretresima stranih tvrtki, uključujući američku konzultantsku tvrtku Bain & Company i tvrtku za due diligence Mintz Group.

Racije su prestrašile međunarodne tvrtke, u vrijeme kada kineska vlada pokušava privući strana ulaganja kako bi pomogla u oživljavanju usporavajućeg gospodarstva otežanog trogodišnjim ograničenjima bez Covida.

U ožujku su kineske vlasti pritvorile japanskog zaposlenika Astellas Pharme u Pekingu pod sumnjom za špijunažu – 17. japanskog državljanina koji je pritvoren u Kini otkako je zakon o protušpijunaži uveden 2014. godine.

Na sastanku u utorak, Xi je rekao da Kina mora proaktivno oblikovati “sigurno vanjsko okruženje” kako bi bolje održala sigurnost “otvaranja” zemlje i “promicala duboku integraciju razvoja i sigurnosti”.

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner