epa

XI JINPING GOŠĆI IZ ZAGREBA: ‘Kineski san’ kao ‘Za bolju Hrvatsku’

Hrvatska snažno podupire suradnju između Europske unije i Kine u okviru Strateške agende 2020., rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu, prvog dana državnog posjeta Kini, a njezin domaćin Xi Jinping izrazio je spremnost za razgovor o većem uvozu hrvatske robe na kinesko tržište.

Petodnevni te prvi hrvatski državni posjet Kini nakon 13 godina, Grabar-Kitarović počela je u Pekingu na Trgu Tinanmen gdje joj je kineski domaćin priredio svečani doček, a slijedio je bilateralni sastanak dvaju izaslanstava, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću.

Predsjednica će u Kini razgovarati s najvišim državnim dužnosnicima, sudjelovati na forumu o iskorjenjivanju siromaštva te održati sastanke s kineskim i hrvatskim poslovnim ljudima, a naglasak bit će na razvoju gospodarskih odnosa dviju zemalja, uz teme bilateralnih odnosa, globalne vanjske politike te stanje u hrvatskom odnosno kineskom susjedstvu.

Dvije zemlje veže dugotrajno prijateljstvo i otvorenost, rekla je predsjednica te istaknula da se na desetu obljetnicu Partnerstva u općoj suradnji “Naše partnerstvo odvija danas u novom kontekstu. Hrvatska je punopravna članica Europske unije i NATO-a te je i u ovim organizacijama Kina dobila još jednog postojanog prijatelja”, kazala je Grabar-Kitarović, prema priopćenju.

Osvrnula se na obilježavanje 40 godina odnosa između EU i Kine i rekla da Hrvatska, kao najmlađa članica EU, snažno podupire suradnju između EU i Kine u okviru Strateške agende suradnje 2020.

Predsjednik NR Kine Xi izrazio je spremnost za razgovor o većem uvozu hrvatske robe na kinesko tržište, dodaje se.

Također, prema pripoćenju, Xi je kazao da predstojeći sastanak predsjednice u Šangaju s predstavnicima kineske poslovne zajednice i hrvatskih tvrtki koje rade u Kini potvrđuje naglasak posjeta kao i budućnosti hrvatsko-kineskih odnosa na gospodarstvo.

Grabar-Kitaorvić je izrazila uvjerenje da će i sljedeća hrvatska vlada nastaviti jačati hrvatsko-kinesko partnerstvo, posebice u gospodarstvu te je obećala da će ona to predano poticati.
  • Xi je siguran da će posjet hrvatske predsjednice dati novu vitalnost bilateralnim odnosima, prema priopćenju. Usporedio je svoj program “Kineski san” s predsjedničinim programom “Za bolju Hrvatsku” te izrazio uvjerenje da će Hrvatska pod vodstvom Grabar-Kitarović postići još više na svom razvojnom putu, navodi se u tekstu.

Hrvatska je važna država za kinesku inicijativu “Jedan pojas, jedan put“ kao i za jačanje kineske suradnje s državama Srednje Europe u sklopu inicijative Kina+16, s posebnim naglaskom na energetiku i promet, rekao je Xi i pozdravio predsjedničinu inicijativu “Jadran-Baltik-Crno more”.

Dvoje predsjednika složili su se da je bilateralna suradnja između Hrvatske i Kine izrazito dobra u brojnim područjima, posebice u kulturi, turizmu, znanosti i obrazovanju, kako na nacionalnoj tako i na regionalnoj i lokalnoj razini.

Grabar-Kitaorović je istaknula zadovoljstvo velikim porastom posjeta kineskih turista Hrvatskoj te porastom broja kulturnih događanja koja približavaju bogatstvo kineske kulture hrvatskim građanima.

Predsjednici su se usuglasili i o brojnim ključnim pitanjima na međunarodnoj agendi, poput održivog razvoja i klimatskih promjena, porasta terorizma te migrantske krize, dodaje se u tekstu.

Predsjednik Xi sa zadovoljstvom je prihvatio poziv predsjednice Grabar-Kitarović u uzvratni posjet Republici Hrvatskoj.

U nastavku službenog posjeta, Grabar-Kitarović u četvrtak se sastaje s kineskim premijerom Lijem Keqiangom, a na programu je i radni ručak s glavnim koordinatorom inicijative Kina+16, zamjenikom ministra vanjskih poslova Wang Chaom te posjet istraživačkom centru kineske tvrtke Huawei.

Komentiraj