Industrijska aktivnost poput rudarstva i sječe drveća ugrožava gotovo polovicu lokacija koje su na popisu Svjetske prirodne baštine, od australskog Velikog koraljnog grebena do utvrde Inka Machu Picchu u Peruu, priopćio je Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF).

WWF je pozvao tvrtke na poštivanje apela UN-a da se sve te lokacije proglase područjima slobodnima od eksploatacije nafte i plina, iskopavanja ruda, neodržive proizvodnje drva za građu i prekomjernog izlova ribe.

Ukupno 144 lokacije na popisu Svjetske prirodne baštine od 229 diljem svijeta su ugrožene, pokazala je studija WWF-a i američke konzultantske tvrke Dalberg Global Development Advisors.

“Ovo je zapanjujuće”, rekao je glavni direktor WWF-a, Marco Lambertini, za Reuters. “Mi se ne protivimo razvoju, mi se protivimo loše planiranom razvoju”, istaknuo je.

Među ugroženima su Veliki koraljni greben, utvrda Machu Picchu u Andama, močvarno područje Everglades u SAD-u, ekvadorski otoci Galapagos i ruski vulkani Kamčatke. Odbor UNESCO-a za svjetsku baštinu svrstao je Everglades među lokacije koje su “u opasnosti”, što je teža kategorija i u njoj je 18 takvih lokacija.

Mechtild Rossler, direktorica Centra UNESCO-a za svjetsku baštinu u Parizu, izjavila je da pozdravlja takva nevladina izvješća kao pomoć u podizanju svijesti o rizicima.

Samo su neke tvrtke poslušale opetovane pozive UN-a da se drže dalje od tih područja.

Međunarodno vijeće rudarstva i metala, koje okuplja velike tvrtke, pristalo je 2003. godine držati se podalje od lokacija na popisu Svjetske baštine. Neke naftne i plinske tvrtke, kao što su Total i Shell, dale su slična obećanja.

Komentiraj