WTO: Globalna robna razmjena pokazuje naznake oporavka

 

Globalna robna razmjena pokazuje naznake oporavka nakon vjerojatno rekordnog pada u drugom tromjesečju, povezanog s pandemijom koronavirusa, izvijestila je u srijedu Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

Indeks globalne robne razmjene pao je u lipnju na 18,6 bodova u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosio je 84,5 bodova.

To je njegova najniža razina otkada je WTO počeo objavljivati izvješća 2007. godine, u vrijeme financijske krize.

Vrijednost je u skladu s lipanjskom procjenom WTO-a o 18,5-postotnom padu globalne robne razmjene u drugom tromjesečju u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, stoji u izvješću.

Točan obujam pada trgovine u drugom tromjesečju bit će poznat nakon što budu dostupni službeni podaci.

U travnju WTO je predvidio da će globalna robna razmjena ove godine pasti između 13 i 32 posto, te porasti 21 do 24 posto u 2021. U lipnju su izvijestili da je taj pesimističan scenarij ipak malo vjerojatan zahvaljujući brzom odgovoru vlada na posljedice pandemije.

“Lipanjska statistika WTO-a implicirala je 14-postotni pad obujma globalne trgovinske razmjene između prvog i drugog tromjesečja ove godine”, podsjećaju.

“Ta procjena, zajedno s novom vrijednošću barometra robne trgovine, sugerira da se svjetska trgovina u 2020. razvija u skladu s manje pesimističnim scenarijima koje je WTO skicirao u travanjskoj prognozi”, pojašnjavaju.

U normalnim okolnostima barometar anticipira promjene trendova u trgovini nekoliko mjeseci unaprijed ali su snažne oscilacije koje je prouzročila pandemija koronavirusa smanjile njegovu prediktivnu vrijednost, upozorava WTO.

Ukazuju ipak na znakove oporavka u trećem tromjesečju. Izvješće tako pokazuje rast indeksa izvoznih narudžbi u lipnju, na 88,4 boda, s 83,3 boda u ožujku.

“Dodatni pokazatelji naznačuju parcijalno blago jačanje svjetske trgovine i proizvodnje u trećem tromjesečju, ali snaga takvog eventualnog oporavka i dalje je vrlo neizvjesna”, naglašava WTO.

Ne može se isključiti mogućnost da oporavak neće imati oblik slova V već slova L, naglašavaju.

Komentiraj