WTO: 80 zemalja ograničilo izvoz zaštitnih maski i medicinske opreme

Osamdeset zemalja i carinskih područja zabranilo je ili ograničilo izvoz zaštitnih maski, sredstava, rukavica i druge opreme kako bi smanjile nestašicu u epidemiji koronavirusa, izvijestila je Svjetska trgovinska organizacija.

Zabranu su uvele 72 članice WTO-a i osam zemalja koje nisu članice organizacije, navodi WTO, dodajući da ih je samo 13 članica obavijestilo o mjerama u skladu s propisima.

Netransparentnost u pitanju ograničenja i izostanak suradnje na međunarodnoj razini mogli bi ugroziti nastojanja da se uspori širenje bolesti Covid-19, kojom se zarazilo 2,64 milijuna ljudi diljem svijeta a njih 184.910 podleglo je bolesti, upozoravaju iz WTO-a.

Iako je ograničenje izvoza razumljivo, prijeti opasnost da zemlje ovisne o uvozu izgube pristup očajnički potrebnim medicinskim proizvodima, upozorava WTO.

Zabrane i ograničenja izvoza općenito su zabranjeni u WTO-u, iako postoje iznimke koje omogućuju privremene mjere „sprečavanja ili ublažavanja kritičnih nestašica prehrambenih ili drugih proizvoda od presudne važnosti za ugovorenu izvozničku stranku.“

Ograničenja putovanja već su usporila protok robe potrebne za borbu protiv pandemije, no ograničenja izvoza otežala su vladama i tvrtkama prilagodbu odluka o kupnji i pronalaženju novih dobavljača, stoji u izvješću.

Čelnici skupine G20 prošlog mjeseca su objavili da bi hitne mjere reakcije na pandemiju trebale biti „ciljane, proporcionalne, transparentne i privremene“, ali su u međuvremenu neke zemlje ipak ograničile izvoz.

Prošlog tjedna SAD je od Kine zatražio da izmijeni nove propise o kontroli kvalitete izvoza zaštitne opreme nakon žalbi da usporavaju opskrbu.

Francuska je u četvrtak proširila popis lijekova čiji bi izvoz mogao biti ograničen unatoč opetovanim pozivima EU-a da ukine ograničenja koja bi mogla prouzročiti nestašice u drugim zemljama.

WTO pak ističe da bi ograničenja mogla potaknuti ostale zemlje da krenu istim putem i dodatno smanje raspoloživu ponudu

„Dugoročne posljedice mogle bi biti značajne“, naglašavaju u izvješću, uz upozorenje da bi preširoke mjere mogle nepovratno izmijeniti opskrbne lance i rezultirati uvođenjem carinskih i necarinskih protumjera.

Političke posljedice ograničenja mogle bi oslabiti globalni odgovor na pandemiju, povećavajući mogućnost drugog vala zaraze koji bi pogodio sve i prouzročio kašnjenje isporuka robe tamo gdje je potrebna.

Komentiraj