Posebni savjetnik Robert Mueller istražuje je li Michael Flynn, prvi savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa, bio upleten u navodni plan hvatanja muslimanskog klerika i njegovo izručenje Turskoj u zamjenu za milijune dolara, izvijestio je u petak The Wall Street Journal.

Prema tom planu, Flynn, kojega je Trump otpustio nakon samo 24 dana na dužnosti, i njegov sin Michael Flynn Jr trebali su dobiti do 15 milijuna dolara ako silom odvedu Fethullaha Gulena iz njegova doma u Sjedinjenim Državama i izruče ga turskoj vladi, rekli su za Journal izvori upoznati s istragom.

Navodni plan pojavio se tijekom Muellerove šire istrage moguće ruske upletenosti u predsjedničke izbore 2016. i bilo kakve zavjere s Trumpovom kampanjom, rekli su izvori.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužuje Gulena da je potaknuo neuspjeli puč u srpnju 2016. i želi da on bude izručen Turskoj kako bi mu se sudilo. Gulen odbacuje navode o svojoj upletenosti u pokušaj državnog udara.

Glasnogovornik Muellerovog tima odbio je komentirati u petak to izvješće.

Flynn je središnja figura u Muellerovoj istrazi zbog razgovora koje je vodio s tadašnjim ruskim veleposlanikom Sergejem Kisljakom prošlog godine kao i zbog toga što je čekao do ožujka da se retroaktivno registrira u ministarstvu pravosuđa kao strani agent za posao koji je obavio za turskog biznismena.

Journal piše da su agenti FBI-a razgovarali s najmanje četiri osobe o sastanku u prosincu u New Yorku na kojemu su Flynn i predstavnici turske vlade razmatrali uklanjanje Gulena, rekle su osobe upoznate s istragama FBI-a.

Među ostalim se razgovaralo o mogućem prebacivanju Gulena privatnim zrakoplovom na turski zatvorski otok Imrali, rekao je za novine jedan od izvora.

Reuters je izvijestio 26. listopada da je jedan od Flynnovih poslovnih suradnika, bivši direktor CIA-e James Woolsey, ponudio dvojici turskih biznismena ugovor u vrijednosti od 10 milijuna dolara da pomognu diskreditirati kontroverznog Gulena. To je bilo u vrijeme dok je Woolsey bio savjetnik Trumpove izborne kampanje.

Woolsey je bio član Flynnove tvrtke – Flynn Intel Groupa.

Muellerov tim također je razgovarao sa savjetnikom Bijele kuće Stephenom Millerom, najviše rangiranim Trumpovim savjetnikom za kojega se zna da je razgovarao s istražiteljima, izvijestio je CNN u četvrtak.

Komentiraj