Woody Allen napunio 85 godina

Američki filmski redatelj i glumac Woody Allen (Allan Stewart Konigsberg) rođen je 1. prosinca 1935. u američkom Brooklynu, New York. Patentirao je lik brbljivog i neurotičnog komičara, usavršio modernu romantično-satiričnu komediju, a onda i sazrio u sjajnog dramatičara. Komedije je usmjeravao protiv apsurda današnjeg svijeta. U središtu pažnje njegovih satira bili su njujorški intelektualci, prikazani tragikomično bez dlake na jeziku. Nije zaobišao ni veličine poput Dostojevskog, Schopenhauera i Bergmana, parodirajući njihove uzvišene misli u potrazi za smislom života i svijeta.

Woddy Allen je u pravom smislu autorski redatelj – većinu svojih filmove, bilo da su u pitanju drame ili komedije, je napisao, režirao i uglavnom odglumio. Kao i većina američkih autora više je cijenjen u Europi, nego kod kuće . I sam iznenađen tom činjenicom, jednom prilikom je izjavio: ‘Mora da su titlovi jako dobri’. Razlog je možda što nikad nije snimao istinski komercijalne filmove. Najviše uspjeha je imao 70-ih godina prošlog stoljeća kada je cvjetala autorska američka kinematografija. Ipak njegov filozofski pristup ozbiljnim temama, čak i kada je prezentiran uz humor, nikada nije mogao imati masovnu publiku.

Pasionirani je ljubitelj filma. Priznaje da voli snimati filmove, ali bez mnogo cjelodnevnog rada jer voli uživati u životu. Intelektualac je koji obožava sport. Ljubitelj je jazza i svira klarinet sa svojim bendom. Romantičar, koji pored sporta i  jazza obožava mlade dame, naročito glumice, i u svakom slučaju komičar koji voli raditi drame.

Komentiraj