Woodward: “Trump je posljednjih dana bio lišen nuklearnih ovlasti “

Bivši američki predsjednik Donald Trump bio je tajno lišen ovlasti da naredi nuklearni napad ili pokrene vojnu akciju u posljednjim kaotičnim danima u Bijeloj kući, proizlazi iz knjige “Peril” novinara Boba Woodwarda i Roberta Coste koja bi uskoro trebala biti objavljena.

Dva veterana Washington Posta iznose u knjizi nove dramatične detalje o Trumpovom mahnitom pokušaju da opozove rezultate predsjedničkih izbora 2020. godine i ostane na vlasti.

General Mark Milley, načelnik Združenog stožera američke vojske, bio je poduzeo dotad neviđen korak tako što je drugim visokim generalima naredio da se konzultiraju s njim prije nego provedu bilo kakve važne naredbe koje bi im Trump mogao dati, poslije napada na Kapitol 6. siječnja.

CNN je prvi izvijestio o Milleyevim postupcima.

“Nemoguće je reći što bi mogao učiniti. Znaš da je lud. Lud je već dugo”, rekla je Milleyu predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi u razgovoru 8. siječnja kojemu je tema bilo Trumpovo mentalno stanje.

“Slažem se s vama u svemu”, odgovorio je Milley, prema transkriptu poziva.

Milley je također dvaput zvao svoga kineskog kolegu, generala Lija Zuochenga, kako bi ga uvjerio da nema opasnosti od napada ili druge nepredvidive vojne akcije tijekom Trumpovih posljednjih dana mandata.

“100 posto smo stabilni. Sve je u redu”, rekao je Milley generalu Liju. “No demokracija ponekad može biti nespretna.”

Izneseni su novi detalji o Trumpovom pokušaju vršenja pritiska na potpredsjednika Mikea Pencea da blokira Kongres od toga da ovjeri izbor predsjednika Joea Bidena u onome što je trebao biti ceremonijalni postupak 6. siječnja.

Knjiga izvještava da je nepredvidivi Trump izgubio živce 5. siječnja tijekom posljednjeg nastojanja da uvjeri Pencea da stane na njegovu stranu, dok je potpredsjednik inzistirao da ima ustavnu obvezu predsjedati Kongresom.

Stvari su se dodatno pogoršale u danima nakon napada na Kapitol te je Trump postao još nepredvidljiviji..

Pelosi je bila toliko zabrinuta zbog Trumpovog mentalnog zdravlja da je počela pozivati ​​najviše vojne časnike kako bi zatražila njihovu podršku i kako bi ga se u konačnici onemogućilo u eventualnoj odluci da naredi vojne napade, uključujući nuklearne napade.

Trump je već bio smijenio dužnosnike koje je proglasio nedovoljno lojalnima, poput državnog odvjetnika Billa Bara i ministra obrane Marka Espera te je postavio sebi lojalne osobe.

Kad je 8. siječnja Pelosi nazvala Milleyja, rekao joj je da je poduzeo mjere koje će spriječiti Trumpa u eventualnom pokretanju sukoba, iako nije bilo dokaza da je to planirao.

Milley nije informirao Trumpa o novom protokolu prema kojemu su se generali trebali javiti njemu prije nego što primjene predsjedničke naredbe.

“Mogu vam garantirati 110 posto da vojska, korištenje vojne moći, bilo da je nuklearna ili napad u stranoj zemlji bilo koje vrste, da nećemo učiniti bilo što ilegalno ili ludo”, rekao je.

“Kako mislite, ilegalno ili ludo”, upitala je Pelosi.

“Najbolje što mogu je dati vam svoju riječ”, rekao je Milley. “Spriječit ću bilo što takvo u američkoj vojsci.”

Komentiraj