VIDEO: WMO: Rekordne temperature u siječnju i veljači

facebook.com

U 2016. rekordi se i dalje ruše što se tiče temperature i klime, pošto je prethodna godina ušla u povijest, upozorava u ponedjeljak Svjetska meteorološka organizacija (WMO), UN-ova agencija sa sjedištem u Ženevi.

“I prosječni mjesečni temperaturni rekordi srušeni su u siječnju i u veljači 2016., osobito na većim visinama na sjevernoj polutci”, ističe WMO u priopćenju objavljenom u prigodi Svjetskog meteorološkog dana koji se obilježava 23. ožujka

Na Arktiku je “površina morskog leda dosegnula minimalnu vrijednost u ta dva mjeseca”, dodaje ta organizacija, “što se tiče koncentracije stakleničkih plinova, ona je premašila simboličnu vrijednost od 400 čestica na milijun.”

Petteri Taalas, glavni tajnik WMO-a, rekao je da “možemo spriječiti najpesimističnije scenarije tako što ćemo odmah donijeti radikalne mjere za smanjenje ispuštanja ugljikova dioksida”, najvažnijeg stakleničkog plina.

WMO je objavio i Izjavu o stanju svjetske klime u 2015. koja obuhvaća velik broj podataka o rekordnim temperaturama izmjerenim u 2015., zagrijavanju oceana, porastu razine mora, otapanju leda i o ekstremnim meteorološkim pojavama u svijetu.

Komentiraj