Posljednjih pet godina bilo je najtoplije razdoblje od kada su uvedena mjerenja, sa sve više dokaza da su toplotni udari i porast razina mora rezultat klimatskih promjena nastalih ljudskim djelovanjem, priopćila je u utorak UN-ova Svjetska meteorološka agencija (WMO).

Čudne vremenske neprilike bile bi se i prirodno pojavile, ali WMO tvrdi da su emisije stakleničkih plinova povećale rizik od pojave ekstremnih vremenskih nepogoda i za 10 puta, ili čak i više.

“Upravo smo proživjeli najtoplijih pet godina od kada postoje mjerenja, a titulu najtoplije godine odnijela je 2015. No čini se da će 2016. potući i taj rekord”,  kazao je glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas.

Što se najubojitijih ekstrema tiče, suša i glad 2011-2012 na Rogu Afrike usmrtila je više od 250.000 ljudi, a tajfun Haiyan na Filipinima je 2013. odnio 7800 života.

U SAD-u je superoluja Sandy 2012. uzrokovala materijalnu štetu od 67 milijardi dolara.

“Posljednje petogodišnje razdoblje porušilo je sve rekorde u odnosu na prethodno razdoblje od 2006-2010 i najtoplije je od kada su u 19. stoljeću počela mjerenja. Toplinu prati i postupno podizanje razine mora zbog otapanja ledenjaka i ledenih pokrova. Te promjene su pokazatelj dugoročnog trenda zatopljenja uzrokovanog stakleničkim plinovima”, ističe se u izvješću WMO-a.

Također, u 2015. je zabilježena rekordna količina ugljičnog dioksida u atmosferi od 400 dijelova na milijun. Isto tako, 2015. je bila prva godina u kojoj su izmjerene temperature bile jedan stupanj Celzija više od predindustrijskog razdoblja, djelomično zbog El Nina koji je zagrijao Pacifik.

Pariški sporazum o klimi donesen krajem 2015. ima za cilja ograničiti zatopljenje “dobrano ispod” 2 stupnja Celzija u odnosu na predindustrijsko razdoblje, a idealno bi bilo do 1,5 stupnja Celzija.

Komentiraj