Wilmi Rudolph rekli su da možda nikad neće prohodati. Postala je zlatna olimpijka

Američka atletičarka i trostruka olimpijska pobjednica Wilma Rudolph rođena je 23. lipnja 1940. godine u mnogobrojnoj obitelji kao 20. od 22. djece u ruralnom dijelu Tennesseeja.

U djetinjstvu se borila sa šarlahom, upalom pluća i paralizom, tako da je prohodala tek s 12 godina. Doktor je rekao da su slabe šanse da će ikada prohodati. Jedini savjet je bio da se proba baviti atletikom.

Uspjela je prohodati, odlučila se za košarku i bila je odlična. Ipak, sjetila se savjeta da će joj atletika najviše pomoći. Kada je krenula, njeni rezultati su bili loši, bila je obično posljednja, tek poslije nekoliko godina znala bi dohvatiti pretposljednje mjesto.

Svaki put kada bi onako visoka kročila na atletsku stazu, činilo se da će slomiti noge. Međutim, nakon tri godine postala je juniorska prvakinja SAD-a u svim kategorijama. Dobila je atletsku stipendiju od Sveučilišta Tennessee. Već u 16. godini bila je član američke štafete na Olimpijskim igrama u Melbourneu 1956. godine, s kojom je osvojila brončanu medalju. Potom se našla i u timu za Olimpijske igre 1960. u Rimu.

Nitko nije očekivao previše od nje. Imala je samo 20 godina i natjecanje u “Vječnom gradu” trebalo je biti odskočna daska za buduće igre i buduće pobjede. Osvojila je zlato na 100 metara, 200 metara i u štafeti 4×100 metara. Nakon ovog uspjeha je izjavila: “Doktor mi je rekao da nikad neću moći prohodati. Majka mi je rekla da ću moći. Ja sam vjerovala majci.”

Nakon karijere radila je kao učiteljica, trener i sportski komentator. Wilma Rudolph je preminula 1994. godine.

Komentiraj