Will Smith se vraća nakon šamara, njegov novi film ozbiljan je kandidat za Oscara

Nakon što je Will Smith ošamario Chrisa Rocka na ovogodišnjoj dodjeli nagrada Oscar postavilo se pitanje što će biti s filmskim projektima na kojima radi, prvenstveno s filmom „Emancipation“ redatelja Antoinea Fuque. U tom filmu Smith glumi Petera, roba koji bježi s plantaže i iz močvara Louisiane dolazi na sjever gdje se pridružuje vojsci u građanskom ratu, a priča filma temeljena je na istinitim događajima. Radi se o filmu iza kojeg stoji streaming kompanija Apple+ koja je nedavno objavila da će se film početi prikazivati u kinima 2. prosinca, od 9. prosinca će se naći na njihovoj platformi, a nakon projekcije filma održane u Washingtonu američki mediji pišu kako je film ozbiljan kandidat za Oscara pri čemu bi Smith mogao biti nominiran za najbolju ulogu. Ako se to dogodi, on neće prisustvovati dodjeli jer ga je američka filmska akademija kaznila s 10-godišnjom zabranom prisustvovanjima ceremonije dodjele Oscara.

Film je prikazan u subotu na konferenciji fondacije Congressional Black Caucus koja se bori za prava crnačke zajednice a kojoj su prisustvovali predstavnici mnogih drugih organizacija koje se bore za crnačka prava. Reakcije na film su, prema komentarima na društvenim mrežama, bile iznimno pozitivne i odmah su počele analize filmova koji su mogući kandidati za nominacije za Oscara 2023. godine. Smatra se da je, za sada, samo jedan film siguran kandidat, a to je „The Fabelmans“ Stevena Spielberga. „Emancipation“ je ozbiljan kandidat za jedno od ostalih devet mjesta u kategoriji najboljeg filma ali se upozorava kako je Smith jedan od producenata filma, a imena producenata filma čitaju se prilikom objave nominacija u kategoriji najboljeg filma.

Što se tiče nominacije u kategoriji najboljeg glumca, oni koji su vidjeli film tvrde da je Smith pružio fantastičnu ulogu. No, smatra se da bi dobivanjem nominacije za Oscara to značilo brzi povratak Willa Smitha u glumačku elitu a poznato je da je dobar dio članstva američke filmske akademije smatralo kako je Willa Smitha nakon šamara Chrisu Rocku trebalo kazniti doživotnom zabranom dolaska na dodjelu Oscara.

Projekciji filma u Washingtonu prisustvovali su i Fuqua i Smith koji je tom prilikom rekao „Tijekom svoje karijere odbio sam mnoge filmove koji se bave robovlasništvom. A onda se pojavio ovaj film. Ovo nije film o robovlasništvu. Ovo je film o slobodi. Ovo je film o otporu. Ovo je film o vjeri“. Zanimljivo je kako je došlo do priče ovog filma koji se temelji na istinitom događaju. Kada je Peter uspio pobjeći iz Louisiane prijavio se vojsku sjevernjaka gdje su mu, prilikom liječničkih pretraga, fotografirana gola leđa na kojima se vide udarci bičem. Ta fotografija dokaz je okrutnosti američkog robovlasničkog sustava a sada je postala temelj novog filma Willa Smitha.

Komentiraj