WIKILEAKS: SAD špijunirao i japansku vladu

FaH

Sjedinjene Države su špijunirale visoke dužnosnike japanske vlade, tvrtke kao i guvernera središnje banke, izvijestio je Wikileaks na svojoj internet stranici.

Podaci o nadzoru bliskog američkog saveznika koji je provodila američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA), uslijedili su nakon otkrića špijuniranja Njemačke i Francuske.

 

  • Ta otkrića stižu u nezgodnom trenutku, dok traju pregovori o transpacifičkom partnerstvu (TPP) , sporazumu o slobodnoj trgovini između 12 zemalja Azije i Pacifika.

 

 

Wikileaks je objavio popis “35 tajnih meta NSA-e u Japanu, među kojima su japanska vala, japanske tvrtke poput Mitsubishija”, navodi Wikileaks. Prisluškivani su brojni visoki dužnosnici poput dužnosnika središnje banke, među kojima i guverner Harihiko Kuroda,

Na tom popisu nije naveden premijer Shinzo Abe.

Dokumenti pokazuju dubinu nadzora nad japanskom vladom i činjenicu da su informacije brojnih ministarstva i vladnih službi bile skupljane i analizirane, navodi Wikileaks.

Ta otkrića stižu u nezgodnom trenutku, dok traju pregovori o transpacifičkom partnerstvu (TPP) , sporazumu o slobodnoj trgovini između 12 zemalja Azije i Pacifika.

Washingtom je također skupio informacije iz korespondencije Tokija s međunarodnim organizacijama poput Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), memorandume o strategiji zemlje i njezinim diplomatskim odnosima sa SAD-om i Europskom unijom, kao i sadržaj povjerljivog briefinga premijera u službenoj rezidenciji Shinzoa Abea.

Japanska vlada zsad nije reagirala.

Komentiraj