EPA/STRINGER

WHO vjeruje da je u Siriji riječ o kemijskom napadu

Žrtve napada u Siriji pokazuju simptome koji, u nekim slučajevima, odgovaraju reakciji na bojni otrov, objavila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

“Čini se da neki slučajevi pokazuju dodatne znakove koji su u skladu s izloženosti organofosfornim kemikalijama, kategoriji kemikalija koja uključuje bojne otrove”, priopćio je WHO, procijenivši broj mrtvih na najmanje 70.

SAD je objavio da je riječ o sarinu koji je ispustio sirijski zrakoplov.

Rusija je objavila kako vjeruje da je otrovni plin istekao iz pobunjeničkog skladišta oružja koje su pogodile sirijske bombe.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane nije rekao o kojem je otrovu riječ, ali je potvrdio da su pobunjenici koristili isto kemijsko oružje u Alepu prošle godine.

WHO navodi kako je vjerojatno da je korištena neka vrsta kemikalije jer ozlijeđeni nemaju vanjskih ozljeda, a umrli su od brze pojave sličnih simptoma, uključujući akutne respiratorne tegobe.

Dodaje kako njegovi stručnjaci u Turskoj savjetuju medicinske djelatnike u Idlibu u pogledu dijagnosticiranja i liječenja pacijenata te o lijekovima kao što je Atropin, protuotrov za neke vrste bojnih otrova, kao i da je poslao steroide za simptomatsko liječenje.

UN-ovo istražno povjerenstvo za kršenja ljudskih prava u Siriji prije je objavilo da su snage odane sirijskom režimu više puta koristile smrtonosni klor.

Stotine civila poginule su u napadu sarinom u Ghuti, u predgrađu Damaska u kolovozu 2013. Asadova vlada niječe odgovornost za taj napad.

Sirija je pristala uništiti kemijsko oružje 2013. po dogovoru s Rusijom i SAD-om. No Rusija i Kina uvijek ulažu veto na rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojima bi se uvele sankcije sirijskom režimu ili situaciju u zemlji uputilo na Međunarodni kazneni sud.

Komentiraj