EPA/SEBASTIAO MOREIRA

WHO UPOZORAVA Virus zika ovog bi ljeta mogao stići i u Europu

Virus zika mogao bi ovog ljeta stići i u Europu, iako su šanse za epidemiju male do umjerene, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

WHO napominje kako će se virus najvjerojatnije pojaviti u područjima u kojima živi Aedes aegypti, vrsta komarca koja prenosi bolest. Najrizičnija područja u Europi su ruska i gruzijska obala Crnog mora te otok Madeira.

WHO dodaje da bi se virus mogao pojaviti i u područjima u kojima živi vrsta komarca Aedes albopictus, a među tim se zemljama nalazi i Hrvatska. Tu su još i: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Francuska, Njemačka, Grčka, Gruzija, Izrael, Italija, Malta, Monako, Crna Gora, Rumunjska, San Marino, Slovenija, Španjolska, Švicarska, Turska i Vatikan.

Agencija napominje kako se većina europskih zemalja može boriti protiv ovog virusa. Još uvijek nisu izdane nikakve preporuke za putovanja, a WHO poziva zemlje da pokušaju eliminitati mjesta razmnožavanja komaraca te da svojim državljanima, pogotovo trudnicama, osiguraju informacije o potencijalno štetnim posljedicama ove bolesti.

Komentiraj