WHO UPOZORAVA Prerađeno crveno meso jednako kancerogeno kao duhan, alkohol ili azbest

Pixabay

Kobasice, slanina i šunka mogu biti jednako opasni za vaše zdravlje kao cigareta, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Vjeruje se kako je navedeno prerađeno meso jednako kancerogeno kao duhan.

U ponedjeljak će WHO objaviti izvješće u kojem će se naći popis prerađenog mesa koje povećava rizik od raka, iako se na popisu očekuje i svježe crveno meso koje se također smatra nezdravim.

Prerađeno meso klasificira se kao ‘kancerogenim za ljude’, a nalazi se na vrhu ljestvice zajedno s alkoholom, azbestom, arsenom i cigaretama. Već godinama Svjetski centar za istraživanje raka (WCRF) upozorava kako postoje snažni dokazi da konzumacija velike količine crvenog mesa može uzrokovati rak debelog crijeva.

Vjeruje se kako spojevi koji crvenom mesu daju boju mogu oštetiti ovojnicu debelog crijeva. Također, kada se crveno meso prerađuje, sušenjem, soljenjem ili dodavanjem prezervativa, mogu se formitati substance koje uzrokuju rak.

Studije pokazuju i kako ljudi koji jedu puno crvenog mesa jedu manje povrća koje štiti od raka. WCRF preporučuje maksimalno pola kile kuhanog crvenog mesa tjedna kako bi se smanjio rizik od raka debelog crijeva. Preporučuje se i što manji unos prerađenog mesa poput šunke, slanine i salame.

Komentiraj