WHO upozorava da pandemija ubrzava u obje Amerike

Pandemija covida-19 u Sjevernoj i Južnoj Americi ubrzava i stoga su važne pravednija raspodjela cjepiva i preventivne mjere, rekla je u srijedu čelnica Panameričke zdravstvene organizacije (PAHO), regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

„Naša regija je i dalje pod stiskom ove pandemije. U nekoliko država Južne Amerike je pandemija u prva četiri mjeseca ove godine bila puno gora nego 2020.“, rekla je Carissa Etienne.

„To pokazuje da ćemo ovu pandemiju pobijediti samo kombinacijom brzog i pravednog pristupa cjepivima i učinkovitim preventivnim mjerama. Pandemija ne da nije gotova, ona ubrzava“, dodala je.

U prošlom tjednu u dvije Amerike je zaraženo više od 1,4 milijuna ljudi, a 36 tisuća ih je umrlo, što znači da je jedan od četiri smrtna slučaja povezanih s covidom-19 u svijetu bilo na zapadnoj polutki.

Etiene je naglasila broj novozaraženih u Kanadi, koji je po prvi put od početka pandemije prestigao SAD, ubrzanje pandemije na karipskom području i u Središnjoj Americi.

Navela je i  primjer Kostarike koja je prošli tjedan imala povećanje broja zaraženih od 50 posto te druge visoke brojeve u Južnoj Americi.

Direktorica PAHO-a pozvala je države s većim zalihama cjepiva da razmotre doniranje američkim zemljama.

PAHO je regionalni ured za dvije Amerike Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Komentiraj