WHO upozorava da Covid 19 opet jača u Europi

Evropa bilježi porast broja zaraženih koronavirusom prvi put u posljednjih nekoliko mjeseci, a do toga dolazi nakon ublažavanja restriktivnih mjera, prenio je BBC upozorenje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Regionalni direktor WHO za Evropu Hans Kluge rekao je da je u jedanaest zemalja ubrzani prenos doveo do “vrlo značajnih povećanja slučajeva”.

Više od 2,6 miliona slučajeva zaraženih koronavirusom prijavljeno je u evropskim zemljama i više od 195.000 preminulih. Prema mjerenju WHO, oko 20.000 novih slučajeva i 700 preminulih prijavljeno je na dnevnoj bazi.

“Tjednima sam govorio o riziku od ponovog izbijanja virusa dok zemlje ublažavaju mjere”, rekao je Kluge tokom virtualne konferencije za medije.

U nekoliko zemalja u Evropi, taj rizik je sada postao stvarnost, dodao je Kluge, spominjući Armeniju, Švedsku, Moldovu i Sjevernu Makedoniju.

On je naveo da su zemlje poput Poljske, Njemačke, Španjolske i Izraela vrlo brzo reagirale na širenje virusa, i da su ga doveli pod kontrolu brzim intervencijama. Uprkos svemu, Kluge je kazao da WHO očekuje da će se situacija u većini zemalja smiriti tokom ljeta.”Ali moramo se pripremiti za jesen, kada se Covid-19 može sresti sa sezonskom gripom, upalom pluća i drugim bolestima”, upozorio je Kluge.

Komentiraj