WHO: Treći val zaraze mogao bi biti dosad “najgori” u Africi

Treći val epidemije covida-19 u Africi se širi brže i teže pogađa kontinent na kojemu vlada nestašica cjepiva, upozorio je u četvrtak područni ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

U Africi  “treći val uzima zamaha, brže se širi i snažnije udara”, rekla je Matshidiso Moeti, direktorica WHO-a za Afriku.
“Zbog brzog povećanja broja slučajeva i sve češćeg teškog oblika bolesti, najnoviji val bi mogao biti dosad najgori u Africi”, upozorila je na virtualnoj tiskovnoj konferenciji.

Kako navodi WHO, broj zaraženih je rastao pet tjedana zaredom od početka trećeg vala 3. svibnja 2021.
Na dan 20. lipnja, 48. dan od početka trećeg vala, Afrika je prijavila oko 474.000 novozaraženih, što je povećanje od 21 posto u odnosu na prvih 48 dana drugog vala.

“Uz sadašnju stopu infekcije, ovaj val bi mogao premašiti prethodni do početka srpnja”, izrazio je zabrinutost WHO.
Podatci UN-ove agencije pokazuju da se pandemija ponovo širi u 12 afričkih zemalja. Spoj čimbenika potiče ovaj novi val zaraze, napose nedostatno poštovanje javnozdravstvenih mjera, veća društvena interakcija i širenje novih sojeva virusa.
U Demokratskoj Republici Kongu (DRK) i u Ugandi oko 77 posto, odnosno 97 posto dijagnosticiranih slučajeva povezano je s delta (indijskom) inačicom virusa.
Ova varijanta, prvi put otkrivena u Indiji, prijavljena je u 14 afričkih zemalja, dodao je WHO.
Ponovno širenje epidemije covida-19 u Africi događa se u vrijeme kronične nestašice cjepiva na kontinentu gdje je, navodi WHO, “potpuno cijepljeno tek nešto više od 1 posto stanovništva”.

“Nestašica cjepiva produljuje muke Afrike s covidom-19” i “treba nam međunarodna solidarnost” u borbi s pandemijom, pozvala je Moeti.
U mnogim afričkim zemljama i dalje vlada nepovjerenje u cjepiva za covid.

Komentiraj