mag.spec. Eva Pavić

WHO: Smanjiti unos soli, šećera i trans masnih kiselina

The World Health Organization (WHO) je objavio savjete o prehrani i energijsko nutritivne preporuke, koje se najviše odnose na smanjenje unosa soli, šećera i trans masnih kiselina.

Hraniti se zdravije i raznovrsnije, danas je i trebao bi biti uvijek prehrambeni trend pa tako većina smjernica, uz stručne preporuke sadrži i određene recepte kako pripremiti zdraviju hranu. Izuzetno je važno stvoriti ‘temelje’ na kojima će cijela obitelj, a posebno djeca steći pozitivne i dobre navike.

Obavezno smanjiti unos soli

Reducirani unos soli u organizam, od dječje pa do odrasle dobi izravno je povezan sa smanjenjem mogućnosti za razvoj visokog krvnog tlaka, srčanih i krvožilnih bolesti…

Višak kuhinjske soli može uzrokovati mineralnu neravnotežu u tijelu, jer natrij iz soli remeti ravnotežu kalija i kalcija – minerala iznimno bitnih za pravilan rast i razvoj djece. Upravo zato, uravnotežena prehrana važna je od najranijih dana.

Preporučen dnevni unos soli u organizam ovisi o dobi: za djecu u dobi od 1 do 3 godine iznosi manje od 1.5 grama, za djecu od 4 do 6 godina 1.6 grama, za djecu od 7 do 13 godina 3.6 grama, a za adolescente od 14 do 18 godina 4 grama soli na dan.

Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije iz 2012. godine, ciljne vrijednosti u programu smanjenja prekomjernog unosa kuhinjske soli su 5 grama dnevno za opću populaciju.

Začinite umjesto da solite

Iako je teško naglo smanjiti količinu soli u prehrani, postupno smanjenje uz promjenu prehrambenih navika kod većine ljudi donosi dugoročno pozitivne rezultate.

Začini su odlična zamjena za sol u svakodnevnoj pripremi hrane. Biranjem svježeg začinskog bilja, mješavine suhih začina bez soli, soka od limuna, ocat s različitim začinskim biljem su dobra alternativa.

Potreba za slanom hranom je stečeni okus, a okusni pupoljci mogu se priviknuti na manje slano za nekoliko tjedana. Naučite članove obitelji na okus hrane prije dodavanja soli. Kuhajte s vrlo malo soli i s više začina, jer uvijek možete dodati sol.

Začini i jela koja se najbolje slažu

Lovor – variva s mesom i povrćem, grahorice, mahunarke, temeljci

Ružmarin – svinjetina, riba, piletina, mahunarke, marinade

Mažuran (origano) – govedina, piletina, svinjetina, janjetina, meso s roštilja, mahunarke, pizza

Kadulja – svinjetina, piletina, puretina, patlidžan, umaci i preljevi

Kim – govedina, piletina, svinjetina, mahunarke, grahorice, kupusnjače

Timijan – govedina, piletina, svinjetina, ribe, mahune, cvjetača, patlidžan, repa, mrkva

Curry – piletina, puretina, govedina, svinjetina, riža, marinade

Đumbir, Kurkuma, Kajenski papar – govedina, svinjetina, puretina, piletina, riža, mahunarke

Kopar – salata od svježeg kupusa, govedina, piletina, marinade, umaci

Kardamom – voće i kolači

                                                                                       Eva Pavić, mag.spec., dipl.ing.

Komentiraj