Novi čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) preispituje plan o imenovanju predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea ambasadorom dobre volje, piše u nedjelju BBC.

WHO se u subotu pozvao na napore uložene u Zimbabveu protiv pušenja i protiv nezaraznih bolesti kako bi opravdao imenovanje Mugabea ambasadorom dobre volje te organizacije, što je odluka koja je izazivala popriličan šok širom svijeta, prenio je u subotu AFP.

Čelnik WHO-a, Etiopljanin Tedros Adhanom Ghebreyesus ranije je pohvalio Zimbabve zbog predanosti javnom zdravlju. No Mugabeovi kritičari tvrde kako je zdravstveni sustav te afričke države kolabirao tijekom 30 godina njegove vladavine, naglašavajući kako osoblje često ne dobiva plaću i vlada nestašica lijekova, piše BBC.

Odvjetnik za ljudska prava iz Zimbabvea Doug Coltart stoga se na svom Twitter profilu zapitao kako se WHO osjeća imajući “ambasadora dobre volje koji je uništio zdravstveni sustav u svojoj državi”.

I drugi korisnici društvenih mreža napali su predsjednika koji je sa svoje 93 godine za tri desetljeća nadživio očekivanu životnu u Zimbabveu i koji je za svoje liječenje otputovao u inozemstvo.

Komentiraj