Omicron potvrđen u 38 zemalja, a sada je stigao i u Hrvatsku! Čeka se konačna potvrda

Nova varijanta koronavirusa, omikron, identificirana je u 38 zemalja, ali za sada nije zabilježen ni jedan smrtni slučaj kod osobe zaražene tom inačicom, objavila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija. Ozbiljna sumnja pojavila se u prvi slučaj zaraze novim sojem koronavirusa omikronom i u Hrvatskoj, a u tijeku su provjere radi li se zaista o infekciji novim sojem.

U Hrvatskoj je kod jednog pacijenta utvrđena sumnja se na prisustvo nove omikron varijante covida-19, izvijestio je u subotu Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

“U tijeku je provjera u službenom laboratoriju te ćemo odmah po primitku rezultata obavijestiti javnost. Više informacija objavit ćemo uskoro”, priopćio je HZJZ.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da je postavljena sumnja na prisustvo nove varijante omikron u Hrvatskoj kod jednog pacijenta na području Zagreba te je u tijeku provjera u službenom laboratoriju.

Klinika je neobičan nalaz PCR testa poslala na daljnju analizu, a preliminarni rezultati pokazuju da se radi upravo o novom soju.

Više detalja o ovom slučaju za sada nije poznato.

Trenutno se čeka konačna potvrda, no stručnjaci su sve uvjereniji da se kod pacijenta iz Zagreba radi o infekciji upravo novim sojem koji se u samo tjedan dana proširio iz Južnoafričke Republike u veliki broj zemalja svijeta.

Omikron se proširio Europom

Maria Van Kerkhove, tehnička upraviteljica WHO-a za covid-19, rekla je da je omikron otkriven u 38 zemalja i da se ta varijanta proširila u šest regija WHO-a.

“Nisam dobio informaciju o smrti povezanoj s omikronom”, izjavio je na konferenciji za novinare Christian Lindmeier, glasnogovornik organizacije bazirane u Ženevi.

Organizacija procjenjuje da će biti potrebno nekoliko tjedana dok se dobije preciznija slika mogućeg djelovanja omikrona.

“Preliminarni podaci upućuju na veću zaraznost, ali to je za sada sve što znamo”, objasnio je Lindmeier.

Predsjednik Međunarodnog odbora Crvenog križa rekao je da je pojava omikron varijante “konačni dokaz koliko je opasna nejednakost u pogledu cijepljenja u svijetu”.

“Znanstvenici su više puta upozorili međunarodnu zajednicu na opasnosti novih varijanti na mjestima gdje je stopa procijepljenosti niska”, izjavio je u Moskvi Francesco Rocca, predsjednik Međunarodnog saveza društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC).

Prema UN-ovim statistikama, oko 65 posto stanovnika najrazvijenijih zemalja su primili najmanje jednu dozu cjepiva protiv covida-19, prema samo 7 posto u najmanje razvijenim zemljama.

Zapadne zemlje su optužene da gomilaju zalihe cjepiva i WHO ih je pozvao da se ne žure s trećom dozom, dok milijuni u svijetu nisu primili ni prvu dozu.

“To je sebičan i slijep pristup zapadnih zemalja”, rekao je Rocca u petak.

“Nevjerojatno je kako ne uviđamo do koje smo mjere povezani i zato omikron varijantu prozivam konačnim dokazom nejednakosti u cijepljenju”, istaknuo je.

Komentiraj