EPA/STR

WHO očekuje porast broja zaraženih ebolom u Kongu

Najmanje 1500 osoba izloženo je smrtonosnom virusu ebole u pokrajini Sjeverni Kivu u Demokratskoj Republici Kongu, gdje je onemogućen pristup pojedinim područjima, izvijestila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U WHO-u očekuju povećanje broja zaraženih i ne mogu sa sigurnošću potvrditi jesu li identificirali sve kanale širenja virusa u istočnom dijelu zemlje.

Više od 500 ljudi, među kojima su i zdravstveni djelatnici, cijepljeno je tijekom posljednje epidemije ebole kada je zabilježeno 78 slučajeva, među kojima su 44 sa smrtnim ishodom, navodi WHO.

Oko 1500 ljudi bilo je u kontaktu s osobama koje su zaražene bolešću čiji su simptomi povećana temperatura, povraćanje i proljev.

“Ne znamo jesmo li identificirali sve prijenosnike zaraze. Očekujemo da će biti više slučajeva bolesti kao posljedice ranijih infekcija”, rekao je glasnogovornik WHO-a Tarik Jašarević u izjavi za medije u Genevi.

Više od 100 stručnjaka i epidemiologa razmješteno je u Beniju i Mangini, gradovima pokrajine Sjeverni Kivu kako bi nadgledali cijepljenje i sigurna pokapanja mrtvih.

Komentiraj