WHO objavila definiciju smrti od Covida 19

“Definicija smrti od Covid 19 definirana je u cilju promatranja smrtnog ishoda kao rezultata klinički kompatibilne bolesti u vjerojatnom ili potvrđenom slučaju Covid 19, osim ukoliko postoji jasna alternativa uzroka smrti koja se ne može povezati s bolešću Covid 19 (neka trauma, na primjer)”, stoji u odgovoru Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) televiziji N1.

N1 je od WHO tražio definiciju smrti od Covida 19, nakon što je BIRN objavio da je u Srbiji objavljen niži broj umrlih od onoga koji su konstatirale vlasti.

WHO je, među ostalim, odgovorila kako “način kvalifikacije slučajeva ovisi o svakoj pojedinačnoj državi”. Glasnogovornik WHO Tarik Jašarević napisao je u odgovoru kako od samih vlasti ovisi kako zemlje klasificiraju slučajeve smrti.

“Znamo da su zemlje suočene s izazovima u izvještavanju o tim podacima, i uloga WHO je da bude vodič državama u znanstvenim i na dokazima zasnovanim uputstvima. Nijedna zemlja nije bila u stanju sistematično izvještavati WHO o ovim podacima, što otežava pružanje jasne slike o ozbiljnosti bolesti”, napisao je Jašarević u odgovoru.

Prema stajalištu WHO-a, da bi se smrt konstatirala kao posljedica Covida 19, “između bolesti i smrti ne bi trebalo biti razdoblja potpunog oporavka”.

WHO je objavila i vodič za klasifikaciju slučajeva.

“Istraživanje smrtnosti nije pogodno za sadašnje promatranje smrtnosti od Covid 19, ali studije mogu pomoći u retrospektivnoj procjeni ukupne smrtnosti”, naveo je u odgovoru N1 glasnogovornik WHO-a.

Komentiraj