Werner Herzog podržao piratizaciju, kaže “To je najbolja distribucija filma”

Slavni njemački redatelj Werner Herzog održao je masterclass tijekom Visions du Réel filmskog festivala u Nyonu te je tom prilikom podržao filmsku piratizaciju. „Piratizacija je najuspješniji način distribucije filma diljem svijeta“, izjavio je Herzog koji je time reagirao na tvrdnju ukrajinskog producenta Illie Gladshteina koji je rekao kako u Ukrajini može doći do Hezogovih filmova samo ako ih skine s torenta.

„Ako filmove ne možete pogledati na Netflixu ili na vašoj nacionalnoj televiziji onda ih piratizirajte“, poručio mu je Herzog i u nastavku rekao „Osobno, to mi se ne sviđa jer bih želio zaraditi nešto novaca sa svojim filmovima. Ali ako netko poput vas krade moj filmove na internetu onda, u redu, imate moj blagoslov“.

Legendarni autor koji je režirao više od 60 igranih i dokumentarnih filmova smatra kako je sada olakšan pristup gledanju njegovih starijih filmova. „Sada ih možete naći na internetu, na Amazonu, kao BluRay ili DVD izdanje, ili ih možete pogledati preko streama. Drago mi je zbog toga jer sam bombardiran zahtjevima 15-godišnjaka koji me pitaju ‘zašto ne mogu pogledati ovaj ili onaj vaš film?’“.

Herzog je u Nyonu dobio nagradu za životno djelo Maitre du Réel i to u povodu 50. obljetnice održavanja festivala.

Komentiraj