Weinsteinove žrtve u nagodbi neće dobiti više od pola milijuna dolara

Harvey Weinstein i njegova bivša filmska kompanija  The Weinstein Co postigli su nagodbu s 18 žena koje su ga optužile za seksualno nasilništvo. Tu nagodbu još trebaju potpisati sve strane, ali preostaje pitanje koliko će novaca žrtve stvarno dobiti.

Kako je u srijedu objavio New York Times, žrtve će dobiti 25 milijuna dolara od ukupno 47 milijuna koliko je „teška“ nagodba. Od tih 25 milijuna, iznos od 6,2 milijuna dolara biti će podijeljen na 18 žena, a ni jedna od njih neće primiti više od pola milijuna dolara. Ostalih 18,5 milijuna dolara biti će prebačeno u fond radi građanske parnice koju je podigao državni odvjetnik New Yorka protiv Weinsteina u ime brojnih žrtava. Sud će nadzirati na koji će se način taj novac koristiti odnosno podijeliti, a sve prema tome koliko je koja žrtva propatila zbog Weinsteinovog nasilništva.

Više od 12 milijuna od 47 milijuna dolara ukupne nagodbe ići će na pokrivanje sudskih troškova Weinsteina, njegovog brata Boba te članova uprave kompanije Weinstein Co.  Weinstein osobno neće isplatiti ni dolar od tih 47 milijuna. Umjesto njega, osiguravajuća društva koja zastupaju Weinstein Co. isplatit će taj iznos. Naravno, ako se ta nagodba potpiše.

Ujedno, kao dio nagodbe, Harvey Weinstein ne treba priznati krivnju.

Nekoliko žrtava se već oglasilo tvrdeći kako ova nagodba nije dobra jer Harvey Weinstein ne treba platiti ni dolara iz svog džepa za sve što je napravio ali su je prihvatili jer nisu imali bolju alternativu.

Komentiraj