Weinsteinova pozicija se komplicira, tri žrtve odbile potpisati nagodbu

Nedavno je objavljeno kako je postignuta nagodba teška 47 milijuna dolara između filmskog producenta Harveya Weinsteina i tridesetak glumica i djelatnica njegove kompanije koje su ga optužile za seksualno nasilništvo te se samo čekalo potpisivanje te nagodbe. Međutim, tri žene objavile su kako neće potpisati nagodbu jer smatraju da se time Weinstein olako izvlači iz problema. Nagodbu su odbile potpisati Kaja Sokola, Wedil David i žena koja se krije pod pseudonimom Jane Doe, a njihov odvjetnik Doug Wigdor izjavio je kao je nagodba „neadekvatna“.

„Moje klijentice smatraju da je nagodba neadekvatna u smislu novčanog iznosa koje bi žrtve dobile te je nerazumljiva oko toga koliko će žrtava biti obeštećeno i koliko će svaka od njih dobiti novaca“, rekao je Wigdor za The Guardian. Kaja Sokola i Jane Doe imale su samo 16 godina kada ih je Weinstein napastvovao tako da njihovi slučajevi potpadaju pod Zakon o maloljetnim žrtvama. Tako je Kaja Sokola, danas 33-godišnjakinja, imala 16 godina kada je došla iz Poljske u New York i nakon mjesec dana upoznala Weinsteina. On joj je rekao kako je stvorio karijere Penelope Cruz i Gwyneth Paltrow, a i ona može postati glumica, treba samo „izgubiti inhibicije i skinuti se gola“. Weinstein  ju je odveo u svoj stan, „prestrašio i seksualno napastvovao“ a kasnije joj govorio da je „to što se dogodilo sasvim normalno“.  Wedil David je američka glumica indijskog podrijetla koja tvrdi kako ju je Weinstein silovao i masturbirao pred njom 2015. i 2016. godine dok je Jane Doe ustvrdila da ju je Weinstein napastvovao 2002. godine.

Ujedno, odvjetnik Doug Wigdor u tužbi je naveo kako su brojni djelatnici i čelnici kompanija Miramax i Walt Disney bili svjesni Weinsteinovog ponašanja, ali ga te kompanije, u kojima je Weinstein bio zaposlen, nisu nadgledale već su nastavile s jačanjem njegovog utjecaja i pomagale mu da nađe nove žrtve, kakva je bila Kaja Sokola. Wigdor poručuje i ostalim žrtvama da odbiju prihvatiti nagodbu.

Komentiraj